Daling werkloosheid het laagst in West-Vlaanderen

Redactie KW

In september zette de daling van de werkloosheid in Vlaanderen zich voort, maar die daling vertraagt verder. In West-Vlaanderen daalde de werkloosheid zelfs het minst. Dat blijkt woensdag uit de cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB die Vlaams minister van Arbeid Frank Vandenbroucke (sp.a) bekend maakte. De daling van de werkloosheid klokte af op -4,5 procent.

Eind september telt Vlaanderen 174.330 of 4,5 procent minder niet-werkende werkzoekenden (NWWZ). Dat zijn er 8.186 of 4,5 procent minder dan in september 2007. In augustus was er op jaarbasis nog een daling met 7,6 procent. De vertraging zet zich nu al een tijdje door. Zo was er in januari nog een afname met 12,8 procent en in oktober 2007 met 16,9 procent.

De werkloosheidsgraad, de verhouding tussen het aantal werkzoekenden en de beroepsbevolking, komt in september 2008 uit op 6,07 procent. Bij de mannen is dat 5,27 procent, bij de vrouwen 7,04 procent.

De daling van de werkloosheid is opnieuw sterker bij de vrouwen (-7 pct) dan bij de mannen (-1,6 pct). “De conjuncturele terugval manifesteert zich feller bij de mannen omdat zij traditioneel meer tewerkgesteld zijn in gevoelige sectoren”, luidt het in een toelichting bij de cijfers. “In absolute cijfers blijven er wel meer vrouwen dan mannen werkzoekend.”

“De ommekeer in de economische conjunctuur manifesteert zich het eerst bij de kortdurige werkloosheid die dan ook stijgt (+1,2pct)”, aldus de toelichting. De middellange (-4,8pct) en de langdurige werkloosheid (-14,8 pct) dalen.

Ten opzichte van vorig jaar daalde het aantal jonge werkzoekenden (-25) met 4,1 procent. Bij de middengroep (25-50) was dat een daling met 7,2 procent. Bij de werkzoekenden ouder dan 50 is er een lichte stijging met 0,8 procent.

De daling van de werkloosheid ligt lager bij de laaggeschoolde werkzoekenden (-2,6 pct) dan bij de hooggeschoolden (-8,5 pct) en middengeschoolden (-5,3 pct).

In alle regio’s daalt de werkloosheid, met uitzondering van Brugge. Daar is er sprake van een stijging van 0,8 procent. Op provinciaal niveau is de daling het grootst in Limburg (-8,5 pct) en het laagst in West-Vlaanderen (-0,7 pct). (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier