Daklozen krijgen nachtopvang tijdens wintermaanden

Redactie KW

In Oostende kunnen daklozen die op zoek zijn naar een slaapplaats vanaf vandaag terecht in de nachtopvang. Het project wordt gesubsidieerd door de provincie en loopt tijdens de wintermaanden. Volgens het Centrum Algemeen Welzijnswerk Middenkust, dat de nachtopvang samen met andere partners organiseert, zijn in Oostende dagelijks ongeveer 40 mensen veroordeeld om op straat te slapen. En dat gaat dan niet om mensen zonder papieren.

Een bed, een bad, een brood, voor de meesten onder ons een evidentie, maar voor wie geen dak boven zijn hoofd heeft, zijn zelfs die drie basisbehoeften moeilijk te in te vullen. Het Centrum Algemeen Welzijnswerk Middenkust schat dat er in Oostende alleen al dagelijks veertig mensen noodgedwongen op straat slapen. Daarom richt het voor hen, samen met partners als het OCMW en het RWC, drie maanden lang nachtopvang in met plaats voor 10 mensen.

“Het gaat om mensen die geen specifieke hulpvraag hebben maar gewoon op zoek zijn naar een slaapplaats. Ze slapen nu buiten of in portalen of garages. Die mensen kunnen hier vanaf vandaag terecht”, zegt Tine Wyns van CAW en JZ Middenkust.

Voor het nachtopvangproject had de provincie 12.500 euro veil. Ook Kortrijk kreeg eenzelfde som. Beiden zijn niet toevallig centrumsteden.

Het project zit nu nog in een experimentele fase, maar de bedoeling is om op termijn een structurele oplossing te vinden voor de dakloosheidproblematiek.

Een team van 60 beroepsmensen en vrijwilligers moet het nachtopvangproject in goede banen leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier