Dag van het Park toont belang stedelijk groen

Redactie KW

In ruim 80 steden en gemeenten vindt vandaag de Dag van het Park plaats. Het thema dit jaar is: Investeer in groen, winst verzekerd. Uit een studie blijkt namelijk dat stedelijk groen een positieve impact heeft op leefbaarheid, gezondheid, het milieu en zelfs onze economie.

De impact van groen is wat tienduizenden Vlamingen vandaag aan den lijve kunnen ondervinden. Omdat groen in de stad belangrijk is en rendeert, maakt Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur 500.000 euro vrij voor steden en gemeenten die willen investeren in groen.

De Dag van het Park mag met zijn 23 edities één van de oudste campagnes in Vlaanderen zijn, het thema is brandend actueel. Parken en groene plekjes zijn meer dan ooit hotspots in Vlaanderen. Het thema van de Dag van het Park is dan ook niet toevallig ‘Investeer in groen, winst verzekerd!’. Iedereen heeft iets te winnen bij meer groen in Vlaanderen. Dat is nu ook aangetoond in een wetenschappelijk rapport dat naar aanleiding van de Dag van het Park is voorgesteld.

“Parken zijn bij uitstek plekken waar mensen samenkomen”, zegt Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur. “Op zo’n Dag van het Park komen al ruim 20 jaar lang ongeveer 100.000 mensen feest vieren in het park. Dit toont het draagvlak aan en dat is nu ook wetenschappelijk bevestigd.” In de studie worden alle voordelen van groen, en in het bijzonder stadsgroen, in kaart gebracht. Groen maakt ons gelukkiger, gezonder, rijker en ook socialer. Reden genoeg om in groen te investeren. Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege maakt daarom 500.000 euro vrij voor steden en gemeenten die waardevolle projecten rond stedelijk groen willen uitwerken. Het beste project in Vlaanderen krijgt 250.000 euro. Daarnaast krijgt één stad of gemeente per provincie ook nog eens 50.000 euro. “Met die 500.000 euro, willen we steden en gemeenten een extra duwtje in de rug geven. Dat is nodig, willen we van Vlaanderen een groen stedengewest maken,”, aldus minister Schauvliege.

Ruim 60 procent van de Vlamingen koppelt een goed gevoel aan de aanwezigheid van parken in hun omgeving. Bovendien maakt toegankelijk groen een stad aantrekkelijker voor toeristen en dat is positief voor welvaart en economie. Mensen betalen ook meer om in een fraaie, groene buurt te wonen. Makelaars signaleren tot 16 procent hogere aankoopprijzen voor woningen met groen in de buurt. Een fijne buurt is letterlijk en figuurlijk geld waard.

Groen en waterpartijen in de stad temperen in de zomer het zogenaamde stedelijke hitte-eilandeffect. Bomen, groendaken en gevelbegroeiing zorgen voor schaduw en dus afkoeling. Bovendien beperken groene zones, onverharde bodems en in het algemeen stadsgroen wateroverlast. Een groendak bijvoorbeeld houdt 50 tot 90 procent van het regenwater vast en voorkomt zo wateroverlast.

Er bestaan tal van mogelijkheden om stadsgroen zo in te planten dat ze het effect op de luchtkwaliteit vergroot. Berk, es, iep en linde zijn bijvoorbeeld uitstekende ozonfilters en als het gaat over fijn stof is gevelgroen zoals wingerd en klimop uitermate geschikt als -stoffilter.

Groen brengt ook mensen samen. Openbare groene ruimtes zoals stadsparken zijn plekken waar mensen met een verschillende achtergrond elkaar ontmoeten, vluchtige gesprekken ontstaan en waar kinderen en jongeren spelen. Allemaal bevorderlijk voor de samenhang in de stad. Iets wat vandaag meer dan ooit zal blijken in de vele Vlaamse steden en gemeenten waar de Dag van het Park gevierd wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier