Daar zijn de maatjes weer, en ze zijn extra vet

Redactie KW

Het wordt een schitterend haringjaar. Zowel in Noorwegen als Nederland hebben de visspecialisten dat bevestigd. In Oostende is de eerste ton Hollandse Nieuwe of maatjesharing afgeleverd. Traditiegetrouw gaat dat op de Oostendse Visserskaai gepaard met muziek, proeverij en heel wat folklore.

Om precies 14 uur arriveerde het schip De Broodwinner met de nieuwe maatjes uit Nederland. Haringvangst is tegenwoordig een specialiteit van Denemarken en Noorwegen. Van de vis echte maatjes maken is dan weer een exclusief Nederlandse aangelegenheid, want dat gebeurt volgens een speciaal procedé.

De haring wordt gehut, maar de aalvleesklier blijft zitten. De sappen van die klier verteren het visje tot het een maatje wordt met de speciale smaak. Het nieuwe maatjesseizoen is vandaag gestart en de aankomst van het vaatje is een feest.

Maatjes zijn een topproduct en dit jaar zullen ze extra vet zijn. Er worden er zo’n 200 miljoen geprepareerd in Nederland. 15 miljoen daarvan komen naar ons land. 85 miljoen maatjes eten de Nederlanders zelf op. De rest wordt geëxporteerd naar Duitsland.

(sk)

Meer hierover in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier