Cursus Brugs dialect is onverhoopt succes

Redactie KW

De cursus “Brugs dialect’ doet nogal wat stof opwaaien, maar is toch van start gegaan. Voorstanders vinden dat het dialect van een taal als cultureel erfgoed bewaard moet worden. Tegenstanders willen dat alleen het standaard Nederlands aangeleerd wordt. Hoe dan ook, er is blijkbaar veel interesse voor de lessenreeks in de volkstaal.

In Brugge volgt een honderdtal mensen de cursus ‘Brugs dialect voor beginners’ in 5 lessen, onder hen ook een aantal Nederlanders. Het is een onverhoopt succes. “Het dialect dreigt in de verdrukking te geraken. Het zou zonde zijn mocht het verdwijnen. Dialect is een heel spirituele en authentieke taal. Het is verbaal erfgoed”, zegt lesgever Hedwig Dacquin.

Het organiseren van de cursus Brugs dialect liep niet van een leien dakje. De Vlaamse gemeenschap zag dat niet zitten en er kwam nogal wat kritiek, ten onrechte volgens schepen Yves Roose. “Ik ga een voorbeeld geven. Allochtonen die hier cursus gevolgd hebben en heel goed Nederlands spreken, die begrepen soms niet wat bejaarde mensen hen vroegen. Als ze vroegen: “Wilt u nog een boterham?”, dan zeiden de mensen: “Neen, ik wil een stutte.” Dat is een realiteit. Dat mag je niet uit het oog verliezen”, klinkt het bij schepen van cultuur en onderwijs Yves Roose. (SS)

Meer nieuws op Focus vanavond vanaf 18u00.

Cursus Brugs dialect is onverhoopt succes

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier