Cultuursector gaat actie voeren

Redactie KW

De socio-culturele sector betoogt morgen aan het kabinet van Vlaams minister van cultuur Joke Schauvlieghe. Die ligt al maanden onder vuur, om de besparingen die ze doorvoert in de sector, en aanverwante organisaties. Ook in onze provincie komt het water enkele gezelschappen stilaan tot aan de lippen. Theater Antigone in Kortrijk ziet in één klap al z’n subsidies voor sociaal-artistiek werk verdwijnen, en ook de drie Vlaamse kunstencentra kijken hoe ze samen geld kunnen besparen.

Al dertien jaar krijgt Theater Antigone in Kortrijk jaarlijks zo’n 80.000 euro voor z’n sociaal-artistiek werk: theatervoorstellingen met mensen uit de buurt, om zo heel wat sociale problemen op te vangen. Volgend jaar is dat niet zo: minister Schauvlieghe schrapt alle subsidies.

“We moeten een aantal dingen schrappen: we hadden jaarlijks altijd een klein festival waar we jong theaterwerk tonen, uit opleidingen, dat gaan we dit jaar niet meer op dezelfde manier doen, zegt Jos Verbist. “We hadden ook altijd een seizoensopening, dat zijn zaken die we schrappen. En voorlopig schrappen we nog niet teveel in personeelskosten, hopelijk komt het zover niet.”

Samenwerken is de grote boodschap, vindt de minister. Theatergezelschappen doen dat al, zegt ook Antigone, en dat lukt niet altijd. Ook de drie Vlaamse kunstencentra uit onze provincie, Buda, Vrijstaat O. en De Werf slaan de handen in elkaar, in de hoop wat geld te sparen.

Toevallig al samenwerking

“Toeval wil dat we met Buda en Vrijstaat O. met een groot project bezig zijn, dat los van de besparingen een samenwerking zou inhouden, maar dat heeft ons op ideeën gebracht, om in de toekomst een aantal kosten te drukken, zoals communicatie, educatieve omkadering, om dat toch samen aan te pakken,” weet Jan De Nolf van De Werf in Brugge.

Samenwerken dus, op het gevaar af dat de minister bij de volgende subsidieronde besluit dat het met minder kan, en dus opnieuw snoeit.

De besparingen in de sector doen pijn, en volgend jaar volgen er nog. De sector verwijt de minister een totaal gebrek aan visie, én de schade die nu wordt aangericht, zal jaren voelbaar zijn, klinkt het.

Morgen betoogt de socio-culturele sector aan het kabinet van minister Schauvlieghe, tegen de besparingen.

(md)

Meer in het nieuws bij Focus-WTV vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier