Cultuurraad Oostende gaat andermaal in de fout zegt cultuurpactcommissie

Redactie KW

De cultuurraad van Oostende is opnieuw in het ongelijk gesteld. De Vaste Nationale Cultuurpactcommissie, het hoogste orgaan in Vlaanderen inzake culturele aangelegenheden, haalt vernietigend uit naar de cultuurraad nadat ze weigerde een Oostendse vrouw die al 20 jaar in de cultuurraad zetelt op te nemen na het ontbinden van haar vereniging.

De feiten dateren van begin 2011. Toen stelde de vrouw haar kandidatuur om als individueel lid of ‘deskundige’ opgenomen te worden in de cultuurraad. In tegenstelling tot eerdere deskundigen zei het bestuur van de cultuurraad aan dat er moest gestemd worden. De stemming draaide negatief uit voor de vrouw die tot op vandaag de vergaderingen als geïnteresseerde burger volgt. In een motivatie zei het bestuur van de cultuurraad zelfs dat de vrouw geweerd omwille van haar gedrag. Ze had kritische vragen gesteld en had eerder ook al een klacht ingediend.

Willekeur en discriminatie

De Vaste Nationale Cultuurpactcommissie is van oordeel dat de manier waarop de vrouw werd geweerd niet op gelijke wijze gebeurde, waardoor willekeur en discriminatie ontstaan. De klacht is ontvankelijk en gegrond en de beslissing van de cultuurraad is in strijd met de Cultuurpactwet en het Cultuurpactdecreet. Voor de Oostendse cultuurraad is het de derde keer in minder dan een jaar dat een hogere instantie beslissingen vernietigt. Eerder was er al een gegrond verklaarde klacht over de statuten en een veroordeling wegens de schending van de openbaarheid van bestuur.

(E.F./A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier