Cultuurprijs 2008 voor heemkundige Jackie Beun

Redactie KW

De Cultuurprijs 2008 van de stad Nieuwpoort gaat naar heemkundige Jackie Beun. Dit stemde de Algemene Vergadering van de Cultuurraad tijdens haar bijeenkomst van eind september.

De Cultuurprijs wordt sinds 1979 jaarlijks toegekend aan een persoon of vereniging die zich tijdens de voorbije jaren voor cultuur in Nieuwpoort verdienstelijk maakte. Iedere Nieuwpoortse vereniging of inwoner kan een kandidaat voordragen. Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering in september stemmen de culturele verenigingen voor een kandidaat die ze aan het stadsbestuur voordragen. Na twee stemrondes kwam Jackie Beun als winnaar uit de bus.

Jackie Beun is een ‘echte’ Nieuwpoortenaar die op 9 mei 1939 thuis in de Hoogstraat 15 werd geboren. Hij schreef meer dan 260 bijdragen in heemkundige tijdschriften zoals Biekorf (gesticht door Guido Gezelle), Bachten de Kupe, Graningate, de Nederlandse Vuurtorenvereniging en in het tijdschrift van het Nationaal Visserijmuseum van Oostduinkerke. Voor meer dan tachtig procent handelen de bijdragen over verscheidene aspecten van de visserij in de Westhoek. Hij lag overigens aan de basis van de uitgave van een postzegelreeks gewijd aan de vuurtorens aan de Vlaamse kust. België was toen het enige aan zee gelegen Europese land dat zijn vuurtorens nog niet op postzegels had afgebeeld.

Verrassing

“Het aan mij toekennen van de Cultuurprijs 2008 is een volkomen verrassing. Ik ben niet eens lid van een Nieuwpoortse vereniging. Ik wist niet eens dat ik als kandidaat werd voorgedragen,” bekent Beun. Hij is wel fier met het behalen van de prijs. “Ik zie het als een vorm van waardering voor mijn jarenlange interesse voor heemkunde. Ik hoop nog enkele monografieën te kunnen publiceren, tenminste als mijn gezondheid dit blijft toelaten,” voegt hij eraantoe. (DCR)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Het Wekelijks Nieuws Kust) van 3 oktober 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier