Zwevegems Teater neemt afscheid van ZT-krantje

Jo Barrezeele was 52 jaar de man achter het theaterkrantje. © GJZ
Redactie KW

Met het laatste stuk van het 57ste speelseizoen, neemt het Zwevegems Teater afscheid van het ZT-krantje. Met dit krantje wilde men het publiek informeren over het op te voeren stuk. Nu gaat men meer de digitale weg bewandelen.

52 jaar lang viel enkele weken voor de première van een toneelstuk bij het Zwevegems Teater, het ZT-krantje in de bus. Op die manier kon de toneelliefhebber al lezen wat hij of zij mocht verwachten, wie er zou meespelen en enkele andere theaterweetjes.

Jo Barrezeele herinnert zich nog goed het begin ervan. “Het Zwevegems Teaterkrantje ontstond in 1966. We waren aan ons zesde speelseizoen toe en samen met Eugène Delabie nam ik het initiatief om te starten met een informatiekrantje binnen de werking van het Zwevegems Teater, dat toen nog ‘Zwevegems Jeugdteater’ genoemd werd”, steekt Jo van wal.

“Het krantje was vooral het resultaat van de inzet van een heel team”

Jo nam de samenstelling, opmaak en verzending voor zijn rekening en Eugène de cover van het krantje en de illustraties. Bedoeling was de toneelproducties en de ZT-werking bij een ruim publiek kenbaar te maken en te promoten. “Dit moest op een financieel neutrale basis gebeuren en daarom werden er advertenties ingelast. De opbrengst van de publiciteit volstond toen om het volledige kostenplaatje van drukwerk en verzending te financieren.”

Sinds die eerste jaargang verscheen het krantje, zonder onderbreking, ieder seizoen, naar rato van drie tot vier nummers per jaar. Dus als aankondiging en promotie van iedere nieuwe productie van het Zwevegems Teater. “De teksten met toelichting over het stuk, de auteur, de regisseur worden door de respectievelijke regisseurs verzorgd. Er wordt ook aandacht besteed aan het stuk dat voorbij is, met foto’s, en reacties van het publiek.”

Teater zonder ‘h’

Opvallend is dat het Zwevegems Teater, zonder ‘h’ in theater wordt geschreven. Daar is blijkbaar ook een verklaring voor. “Wij waren jong, toen wij 57 jaar geleden met het Zwevegems Teater startten. Toen was het ‘hip’ om de voorkeurspelling te gebruiken, en dat deden wij over de hele lijn, een bewuste keuze. Ondertussen zijn we al een tijdje van de voorkeurspelling afgestapt, maar een naam verander je niet zomaar. Die is ongewijzigd gebleven.”

Allroundman

Jo Barrezeele was zowat de allroundman van het krantje. “Ik zorgde voor de contacten én contracten met de drukkerij. Het krantje verscheen op 8.000 exemplaren en werd in alle brievenbussen van deelgemeente Zwevegem en enkele aangrenzende wijken verdeeld, en onder omslag verstuurden we er nog eens 1.300 naar adressen buiten Zwevegem.”

Een ploeg van een vijftiental ZT-leden ging de advertenties werven. “Ik moest deze mensen motiveren en opvolgen. Ik moest ook de regisseurs voor hun teksten, de fotografen voor de foto’s en Eugène voor de cover aanspreken. Ik stond dan in voor de samenstelling en de opmaak, en schreef uiteraard ook zelf mijn eigen teksten”, aldus Jo Barrezeele.

Eens het krantje gedrukt was, werd het in een omslag gestoken en werden de adresklevers aangebracht. Dit gebeurde door een team van vijf ZT-dames. “Het krantje was vooral het resultaat van de inzet van een heel team. Ik ben er hen heel dankbaar voor”, zegt Jo.

Digitaal

Het verdwijnen van het krantje betekent echter niet dat de toneelliefhebbers niet meer zullen worden geïnformeerd. “Vanaf het volgende toneelseizoen krijgen we ruimte in Piccolo, abonnees blijven hun uitnodiging ontvangen en verder zijn we aanwezig op Facebook en kan men op onze website terecht. Vanaf volgend seizoen zullen we ook een digitale nieuwsbrief versturen. Mogelijkheden genoeg dus”, besluit Jo Barrezeele. (Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier