Zwevegem en Kortrijk hebben weer een lokale radio: Wasabi FM gaat verder als Radio Gemini

De medewerkers van Radio Gemini, die sinds maandag opnieuw te beluisteren is. © GV
Redactie KW

Sinds maandag hebben zowel Zwevegem als Kortrijk opnieuw een lokale radio. Wasabi FM en Radio Gemini slaan de handen in elkaar en werken voortaan samen.

In de jaren tachtig was Radio Gemini uit Kortrijk een begrip in de regio. In Zwevegem zorgde Radio Montana, later omgevormd tot Radio Europe, voor de vrolijke deuntjes op de FM-band. Rond Gemini werd het al jaren stil en in Zwevegem veranderde Radio Europe, na een korte periode Happy FM te zijn geweest, naar Wasabi FM.

Sinds de jaarwisseling bleef het echter stil op de FM-band en kon men Wasabi enkel via internet beluisteren. James Vanwalleghem: “Met de komst van het nieuwe mediadecreet van minister Sven Gatz, moesten er keuzes worden gemaakt Voor ons werd het al snel duidelijk dat de nieuwe licentie binnenhalen een dure aangelegenheid ging worden. Daarom werd besloten dat we met Wasabi FM niet zouden meedingen naar een nieuwe vergunning.”

De mensen van Radio Gemini gingen wel voor het pakket Kortrijk-Zwevegem. Ze haalden de vergunning binnen, maar hadden geen studio’s en konden dus geen radio maken. “Een paar maanden geleden kwamen de verantwoordelijken van beide zenders samen om een eventuele samenwerking te bekijken. Al snel bleken we op dezelfde, figuurlijke, golflengte te zitten en een samenwerking was voor beiden dan ook de logische volgende stap.”

Geen kopie anno 2018

Beide zenders gaan nu verder onder de naam Radio Gemini. “Het is zeker niet de bedoeling om het ‘oude Gemini’ weer op de rails te zetten. Hoe goed Gemini ook was in de jaren tachtig, een kopie van het vroegere Gemini is niet meer mogelijk in 2018″, aldus James die er in één adem aan toevoegt dat het evenmin een nieuwe versie van Wasabi FM zal worden. “Het wordt een mix tussen beide. Uiteraard gaan we ook nu weer voor een sterke lokale verankering. Met een format van veel 70’s, 80’s en 90’s-muziek, willen we een doelgroep van 45-plussers bereiken”, besluit James Vanwalleghem.

(GV)

Gemini is te beluisteren vanuit de vernieuwde studio’s in Zwevegem op 106.4 (Kortrijk) en 105.7 (Zwevegem).