Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge met dodendans in Brugge

Nog tot 25 februari exposeert William Kentridge in het Sint-Janshospitaal met de expo 'Smoke, Ashes' Fable'. © Benny Proot
Redactie KW

De Brugse musea slaagden erin William Kentridge, een Zuid-Afrikaanse kunstenaar met wereldfaam, te strikken. Nog tot 25 februari exposeert hij in het Sint-Janshospitaal werken rond trauma en genezing, die speciaal geconcipieerd zijn voor deze eeuwenoude zorginstelling. Blikvanger van de expo ‘Smoke, Ashes’ Fable’ is een video-installatie: een hedendaagse interpretatie van middeleeuwse dodendansen.

Sinds zijn internationale debuut op Documenta X in 1997 geniet de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (62) wereldwijde faam. Deze zoon van advocaten die anti-apartheid activisten verdedigden, is vooral bekend omwille van zijn tien animatiefilms, getiteld Drawings for Protection. Kentridge is een renaissance kunstenaar die diverse genres beoefent: hij maakt tekeningen, prenten, wandtapijten, beeldhouwwerken, films en operaproducties. Hij was in zijn jonge jaren zelf ooggetuige van de wreedheden van het apartheidsregime, stapte mee in protestmarsen en reageerde door kunstwerken te maken.

In de expo ‘Smoke, Ashes, Fable’gaan de kunstwerken van William Kentridge een dialoog aan met de 800 jaar oude ziekenhuisomgeving van het Sint-Janshospitaal. Volgens burgemeester Renaat Landuyt is deze expo een belangrijke stap in de transformatie van Brugge tot een hedendaagse erfgoedstad, waar de wisselwerking van verleden, heden en toekomst vorm geeft aan culturele ambities: “Met deze tentoonstelling zet de stad zichzelf op de kaart als centrum voor hedendaagse, visuele cultuur.”

De expo is precies omwille van de locatie – het Sint-Janshospitaal – opgebouwd rond Kentridges recente video-installatie ‘More Sweetly Play the Dance’, dat zinspeelt op de laatmiddeleeuwse dodendans, maar ook subtiele verwijzingen bevat naar processies en zelfs naar het ebolavirus dat Afrika teisterde.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier