Zonnebeke is in de ban van het museumweekend

Redactie KW

Op vrijdag 15 augustus werd het startschot gegeven van het museumweekend in Zonnebeke. Blikvangers zijn de tijdelijke tentoonstelling ‘The Old Contemptibles’, de langverwachte opening van het Passchendaele Memorial Park en de gloednieuwe fietsroute The Legacy.

Het Passchendaele Memorial Park gaat om het herenigen van de twee kasteelparken van Zonnebeke, die sinds 1960 gescheiden zijn. Rond het pittoreske landhuis uit 1933 werd het landschapspark heraangelegd. Landschap, recreatie en educatie zijn een leidraad binnen het ontwerp. Binnen de parkuitbreiding is een ruime parking, evenementenweide en ruimte voor natuur en recreatie voorzien. Een opmerkelijk onderdeel zijn de ‘Passchendaele Memorial Gardens’, zeven tuintjes in de vorm van een poppy die bedoeld zijn als herinneringstuin voor naties die meestreden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze worden ingevuld tijdens de komende herdenkingsjaren.

Afsluiten met gratis concert

In het landhuis Zonnedaele loopt dan weer de tentoonstelling ‘The Old Contemptibles’. Ze brengt het verhaal van enkele personages uit het eerste oorlogsjaar. The Old Contemptibles is de bijnaam die de Duitse keizer Wilhelm II gaf aan het Brits beroepsleger. De tentoonstelling loopt nog tot 15 december.

De bezoekers kunnen het kasteelpark op zaterdag 16 en zondag 17 augustus verkennen aan de hand van tal van activiteiten waaronder gidsbeurten, Living History met demonstraties van de cavalerie, fotozoektocht, natuureducatie, velddienst, tentoonstelling Via Dolorosa of een klassiek museumbezoek aan het Memorial Museum Passchendaele 1917. Zaterdag wordt afgesloten met een gratis concert van de Gebroeders Bin. Hun akoestische muziek, die gebaseerd is op getuigenissen en dagboeken, focust op persoonlijke verhalen uit de Groote Oorlog. Alle evenementen in Zonnebeke dit weekend zijn overigens gratis.

(NVZ – Foto ZB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier