Zomercarnaval is terug van weggeweest: “Iedereen moet die dag dansen door de stad”

© a-BWB
Redactie KW

Hoewel de sneeuw de voorbije week met bakken uit de lucht viel, is een bende jonge leeuwen uit Kortrijk zich al stevig aan het opwarmen voor een exotische zomer. Negen enthousiastelingen plannen namelijk de comeback van Zomercarnaval op 20 en 21 juli volgend jaar. “We trekken volop de kaart van vernieuwing”, klinkt het. “De focus ligt dus niet meer op de parade.”

Opzwepende deuntjes, sexy sambadanseressen en vooral heel veel sfeer. Zomercarnaval was tien jaar lang een vaste waarde in de stad Kortrijk, maar in 2015 trok de organisatie er de stekker uit. Tot zo ver het slechte nieuws, want Zomercarnaval keert terug, op 20 en 21 juli 2018.

Er is een nieuwe groep organisatoren gevormd, met horeca-uitbaters, evenementorganisatoren en muziekkenners. De ‘oude’ garde heeft plaatsgemaakt voor de jeugd, van wie er ook enkele zijn opgegroeid met Zomercarnaval. Voorzitter Frank Holvoet wordt opgevolgd door zoon Ben en Stan Callens wordt vervangen door zoon Siebe. Verder zijn ook Dieter De Clercq (Café 56), Anne-Marie Sanchez (Bodeguita del Medio) en Henri Deroo (Bockorrock) enkele bekende namen in de nieuwe organisatie. “We hebben enorm veel goesting om Zomercarnaval weer tot leven te wekken”, zegt Dieter De Clercq. “Het evenement was tien jaar lang een grote meerwaarde voor de stad Kortrijk en iets waar veel Kortrijkzanen elke zomer naar uitkeken. Dat willen we terugbrengen.”

Feestvierend stadscentrum

Het nieuwe team pakt het wel enigszins anders aan dan hun voorgangers. “De grootste wijziging is wellicht de datum: op 20 en 21 juli, de start van ‘Kortrijk Congé’. Verder passen we ook de insteek aan. Vroeger lag de focus op de parade, nu zal dat vooral op het festivalgegeven zijn.”

De nieuwe ploeg achter het Zomercarnaval met Henri De Roo, Dieter De Clercq, Tom Vanheuverbeke, Ben Holvoet, Anne-Marie Sanchez en Nicolaï Possemiers.
De nieuwe ploeg achter het Zomercarnaval met Henri De Roo, Dieter De Clercq, Tom Vanheuverbeke, Ben Holvoet, Anne-Marie Sanchez en Nicolaï Possemiers.© KDS

Het Schouwburgplein blijft het epicentrum voor de muziekoptredens en andere pleintjes en straten krijgen een zuiderse tint. “Op het Schouwburgplein plaatsen we een kleurrijk podium voor de optredens, in de Stationsstraat zal er weer gedanst kunnen worden, ‘t Straatje wordt een Latijns kwartier en de Grote Markt wordt wellicht voorbehouden voor de kindjes. Ook de vernieuwde Leieboorden zullen in ons verhaal worden opgenomen”, zegt Anne-Marie Sanchez van La Bodeguita Del Medio, in de volksmond bekend als de Cubaan.

Tomorrowland

De laatste edities van Zomercarnaval lokten tot 50.000 mensen naar Kortrijk, maar daar willen de organisatoren zich niet te veel op vastpinnen. “We willen geen groepen programmeren enkel en alleen om de grote massa te lokken. Wie dat doet, verliest zijn ziel. Alles moet carnaval ademen. Zowel qua aankleding als op culinair en muzikaal vlak”, zegt Nicolaï. “Het is de bedoeling om gestaag te groeien.”

Zomercarnaval is terug van weggeweest:
© a-BWB

Voor de muziek hebben de organisatoren Nicolaï ‘Rakka’ Possemiers onder de arm genomen. De Avelgemnaar is resident dj op Tomorrowland en toeft jaarlijks enkele maanden in Trinidad waar carnaval ingebakken zit in de cultuur. “Ik ben dagelijks met muziek bezig en heb veel connecties in het wereldje. Het is een uitdaging om Zomercarnaval nieuw leven in te blazen, maar ik maak er zeer graag deel van uit. Het is de bedoeling om de authentieke carnavalssfeer te creëren zoals ze die in Rio de Janeiro en op Trinidad en Tobago kennen.”

Parade

De trouwe bezoekers van Zomercarnaval hoeven niet te vrezen, ook de parade keert zeker terug. “Maar ook daar zullen we proberen te vernieuwen”, zegt Dieter De Clercq. “We zoeken naar een manier om het publiek erin te betrekken. Vroeger was het een passief gebeuren waarbij iedereen langs de straat toekeek. Dat willen we veranderen. Iedereen moet die dag dansen door de stad.”

Vorige voorzitter Zomercarnaval Frank Holvoet: “Ik zal een trotse toeschouwer zijn”

Frank Holvoet, tien jaar lang voorzitter van Zomercarnaval, ziet het allemaal graag gebeuren. “Het is prachtig dat die bende jonge gasten zich wil engageren om Zomercarnaval nieuw leven in te blazen”, zegt hij. “Dat jong bloed kwamen wij de laatste jaren te kort.”

Frank Holvoet
Frank Holvoet© Foto BWB

“Het feit dat mijn zoon Ben zich ook engageert, maakt me uiteraard extra trots.” Frank heeft nooit met het idee gespeeld om ook nu nog mee te werken. “Voor mij is dat een afgesloten hoofdstuk. Ik kijk ernaar uit om eens aan de andere kant van de toog te staan. De organisatoren weten wel dat ze bij mij terechtkunnen, maar ik heb er alle vertrouwen in. Tot vandaag word ik trouwens aangesproken over het feit dat het jammer is dat Zomercarnaval voorbij is. Er zullen veel mensen content zijn met dit nieuws.”

(Nikita Vindevogel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier