Zo ziet het eerste kunstwerk voor Beaufort in De Panne er uit

Redactie KW

Op 30 maart start een nieuwe editie van de triënnale Beaufort langs heel de kust. Een eerste van twee kunstwerken in De Panne is nu bekend: ‘De Drie Wijsneuzen van De Panne’ van Jos de Gruyter en Harald Thys.

In 2018 biedt de driejaarlijkse openluchttentoonstelling voor de zesde keer onverwachte ontmoetingen met hedendaagse kunst in het unieke decor van de kust. Je ontdekt er 19 intrigerende kunstwerken van internationaal gerenommeerde kunstenaars op stranden, zeedijken, pleinen en parken in 9 kustgemeenten.

De kunstenaars van Beaufort 2018 onderzochten de rol van monumenten in de publieke ruimte. Hoe geven ze betekenis, welke interpretatie krijgen ze toebedeeld, en in hoeverre blijft hun boodschap actueel? Beaufort 2018 is ook een denkoefening over de klimaatproblematiek. Ecologische veranderingen dwingen ons om ons aan te passen, zodat de aarde leefbaar blijft. Onze kwetsbaarheid is nog meer voelbaar aan de kust. De kunstenaars van Beaufort 2018 spreken over de veranderende verhouding tussen mens en natuur en brengen een eerbetoon aan de oppermachtige zee.

Met hun monolithische postuur en strakke blik torenen De Drie Wijsneuzen van De Panne uit boven de kustlijn. Ze passen in een traditie van heroïsch-realistische monumenten zoals het Vrijheidsbeeld van New York of de Cristo Redentor in Rio de Janeiro. Het zijn beelden die oorspronkelijk als baken of wegwijzer dienden en nu zelf een toeristische trekpleister zijn geworden. Over elkaars hoofden heen kijken de wijsneuzen respectievelijk richting Engeland, Frankrijk en België. Maar hun enigmatische kennis ligt vermoedelijk in het verlengde van die drie gebieden, en reikt veel verder.