Uitbaters iconisch Popcenter schitteren in eigen filmdocumentaire

Jacques Merlevede en zijn vrouw Bernadette Beernaert draaien hun laatste platen in april 2018. "Maar Popcenter zal altijd verder leven in de documentaire." © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Jacques Merlevede en zijn vrouw Bernadette Beernaert runnen al meer dan 45 jaar de platenzaak ‘Popcenter’ in Kortrijk, maar eind april volgend jaar is het definitief voorbij. Drie muziekliefhebbers en fervente bezoekers van de platenzaak gaan het leven van Jacques en Bernadette verfilmen. Als eerbetoon.

Wim Coryn, Stefaan Sinnaeve en Miek Feys sloegen daarvoor de handen in elkaar. Hun documentaire krijgt de naam ‘Popcenter, the legendary rock store’. “We willen weergeven hoe de passie voor muziek van één man, Jacques, en zijn soulmate Bernadette, door al die jaren heen een inspiratiebron kon worden voor duizenden muziekliefhebbers in binnen- en buitenland. Ze hebben een internationale reputatie”, vertelt Wim Coryn, zaakvoerder van Wild Cherry Pictures en Music Consultant.

Zijn drijvende kracht en passie om steeds op jacht te gaan naar nieuwigheden voor zijn klanten is fenomenaal. De rode draad in het verhaal is zijn liefde voor Classic rock en Metal en de onrechtstreekse impact daarvan op veel dingen in de muziekwereld en in de maatschappij.”

Voortrekkersrol

“Bij het brainstormen kwam ook tot uiting dat er meer schuilt achter ‘een platenzaak runnen’. Zijn Popcenter heeft ook een impact gehad op het sociale gegeven. Cafeetjes met elk zijn bezoekers, fans en zeer verscheiden eigen muziekgenre rezen in Kortrijk uit de grond. Ze hadden allemaal een ding gemeen: ze kochten hun vinyl en cd’s bij Jacques. Hij was ook de onbezoldigde voortrekker en grondlegger van menig festival waar toen groepen optraden die nu een grote naam hebben. Hij legde er zelfs thuis of in de zaak te slapen”, weet regisseur Stefaan Sinnaeve.

“Popcenter Kortrijk is een internationaal icoon geworden” – Wim Coryn

Ook burgemeester Vincent Van Quickenborne is een vaste klant van Popcenter.
Ook burgemeester Vincent Van Quickenborne is een vaste klant van Popcenter.© JVGK

“We tonen ook de integere, amicale, zachtaardige en gedreven man en de mentor die hij voor velen is. We doen dit aan de hand van interviews met Bernadette en Jacques, de vele klanten, nationale en internationale artiesten, de vele wereldwijde getrouwen en bekende persoonlijkheden.”

“De wereld niet uit”

Bernadette en Jacques sluiten hun winkel op 28 april 2018. “Ik moet iedereen bedanken. Het doet me plezier dat deze drie vrienden de documentaire als eerbetoon willen maken. Het gaat ook over iets wat definitief voorbij zal zijn op 28 april volgend jaar. Iets wat ik samen met mijn vrouw met hart en ziel gedaan heb”, zegt een aangedane Jacques. “Het zal wennen worden. Wat voorbij is, is voorbij. De mooie momenten blijven sowieso”, zegt een even aangedane Bernadette. “Langs de andere kant zullen we nu samen kunnen genieten van bijvoorbeeld het Festival Alcatraz. We zijn de wereld niet uit.”

“We gaan met de documentaire – die 80 minuten duurt – ook de internationale toer op”, besluit Wim.

De documentaire wordt in première vertoond op 23 augustus 2018 in Budascoop.