Zijn Ieperse Muzikale Dinsdagen toe aan laatste editie?

Foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Dit jaar zijn er Muzikale Dinsdagen op 10, 17 en 24 juli en op 14 augustus. De kans zit er dik in dat deze twintigste editie van het zomerse stadsfestival de laatste zal zijn, want in 2019 wordt de Leet opengebroken.

Op de dinsdagen 10, 17 en 24 juli en 14 augustus zijn er opnieuw Muzikale Dinsdagen op het plein tussen de Lakenhalle en de Sint-Maartenskathedraal. “Het was een moeilijke puzzel, maar uiteindelijk konden we toch vier data prikken waarop de Muzikale Dinsdagen kunnen doorgaan”, zegt Wim Vandamme, de helft van de organiserend vzw Ri4vos. “We zitten in het laatste jaar van de herdenking en er zal opnieuw veel te doen zijn deze zomer. Vandaar dat de data gespreid zijn.”

Nieuwe legislatuur

De Muzikale Dinsdagen bestaan dit jaar twintig jaar. “Voorlopig kunnen we nog niet communiceren over mogelijke artiesten. We hebben we een vaste schare sponsors waarop we kunnen rekenen, maar je weet nooit dat er een sponsor verrast en een extra duwtje in de rug wil geven omdat het een jubileumeditie is. Wel is het zo dat er twee dinsdagen tussen zitten die vallen vlak voor een feestdag (10 juli en 14 augustus, red.), ideale avonden om iets speciaals te doen en er een echt feest van te maken.”

De vraag is of de twintigste editie ook de laatste editie wordt. In 2019 starten de werken aan de heraanleg van de Leet en zal het Sint-Maartensplein wellicht niet beschikbaar zijn in de zomer. “Vorig jaar hadden we gezegd dat we na de twintigste editie ermee ophouden. We zitten in een nieuwe legislatuur en het is moeilijk in te schatten of de nieuwe bestuursploeg ons festival. Als het niet op het huidige plein kan, waar dan wel? Vorig jaar was er een probeersel met dat foodtruckfestival. Was dat eenmalig of wordt dat een vaste waarde?”

“Wij zullen na dit jaar niet langer het initiatief nemen voor de Muzikale Dinsdagen”

“Het is na twintig jaar ook steeds moeilijker om jezelf te overtreffen. We hebben ons vijf jaar geleden voorgenomen om vijf jaar voort te doen. Die vijf jaar zijn nu gedaan. Het is goed geweest, de formule kan niet blijven duren. De stad moet zelf de overweging maken of er plaats is voor een cultureel evenement in Ieper. Als het stadsbestuur wil dat de Muzikale Dinsdagen blijven, zullen ze zelf uit hun kot moeten komen. Wij zullen na dit jaar niet meer het initiatief nemen en gaan ervan uit dat het de laatste editie is.”

“Dat de Muzikale Dinsdagen een meerwaarde betekenen voor de zomerprogrammatie in Ieper, daar is denk ik iedereen het over eens”, reageert schepen Katrien Desomer, lijsttrekker voor CD&V tijdens de verkiezingen. “Het is duidelijk dat er een leegte zal komen als dat wegvalt. Er zal dus iets moeten gebeuren om dat gat in te vullen, maar of dat in dezelfde vorm moet zijn, daar heb ik nog niet over nagedacht.”

Herbronnen

“Ik heb altijd gehoord dat deze twintigste editie de laatste zal zijn. Aangezien het plein de volgende twee jaar niet beschikbaar zal zijn door de heraanleg van de Leet, is dat misschien de ideale gelegenheid om daar bij stil te staan en te herbronnen. Als er goede alternatieven voorgesteld worden, is dat ook prima voor mij. Als na brainstorming blijkt dat deze formule nog steeds de beste formule is, zullen we dat ook bekijken. Ik denk dat het belangrijk is dat ze deze twintigste editie in schoonheid kunnen voltooien. In ieder geval willen we zeker een beroep doen op de kennis en ervaring van Wim en Bart van Ri4vos voor toekomstige culturele evenementen in onze stad.” (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier