Zes schilderijen van 17e eeuwse Kortrijkzaan verhuizen naar Japan

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Woendagochtend werden in het Stadsarchief Kortrijk 6 werken ingepakt van de Kortrijkse 17e-eeuwse schilder Roelandt Savery. De vzw Stedelijke musea Kortrijk leent tot juni 2018 de werken uit aan Japan.

De werken maken deel uit van de reizende tentoonstelling ‘The empire of imagination and science of Rudolf II’, die drie locaties in Japan aandoet: Fukuoka City Museum, The Bunkamura Museum of Art Tokio en het Sagawa Art Museum. Roelandt Savery verbleef als hofschilder aan het keizerlijke hof van Rudolf II in Praag.

“Deze bruikleen bewijst de internationale waarde van de collectiestukken. We lenen ze uit op vraag van de Japanse organisatoren”, zegt teamcoach Musea Kortrijk Isabelle De Jaegere. “Voor ze verpakt worden hebben we een ‘staat van hun toestand’ opgemaakt. We noteren daarin eventuele kleine mankementen, onnauwkeurigheden en dergelijke. Dit alles gedocumenteerd met uitleg over het werk, officiële documenten en archieffoto’s en huidige foto’s.”

Zes schilderijen van 17e eeuwse Kortrijkzaan verhuizen naar Japan

“Deze bruikleen bewijst de internationale waarde van de collectiestukken” – Isabelle De Jaegere, teamcoach Musea Kortrijk

Het verpakken werd verzorgd door de Nederlandse firma Kortmann. “We zijn gespecialiseerd in vervoer van kunstwerken. Alles gebeurt uiterst zorgvuldig en veilig. De werken zitten verpakt in speciaal gemaakte kisten”, zeggen Philippe en David, die de werken inpakten en vervoeren. “Zo blijft onder andere de temperatuur optimaal, wordt het trillen van de wagen bij het rijden beperkt tot het minimum en zijn onze wagens vanzelfsprekend uitgerust met een alarmsysteem.”

https://www.youtube.com/watch?v=Y01nXBi2CYk

De werken vertrokken op 25 oktober richting Brussel voor een vlucht naar Tokio, en komen terug thuis in juni 2018. “Op die manier werken de Musea Kortrijk mee aan de ontsluiting van de collectie en aan de internationale bekendmaking van het oeuvre van Savery“, aldus Isabelle, die volgens de statuten de werken moet begeleiden. “Het is een internationale afspraak dat bij uitwisselingen de curator of directeur die uitleent mee gaat.”

De Musea Kortrijk leverden enkele interessante wetenschappelijk bijdragen voor de tentoonstellingscataloog die gepubliceerd worden in 3 talen: Japans, Engels en Frans.

(Foto’s en video JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier