Zes redenen waarom U2 een West-Vlaamse band is

U2 sluit zijn Europese tournee dinsdag af in België. (GF)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

U2 sluit op 1 augustus het Europese luik van The Joshua Tree Tour 2017 af in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. Wist je dat je U2 gerust als een West-Vlaamse band kan beschouwen?

1. Regisseur uit Ruddervoorde

Regisseur Steve 'Smasher' Desmedt. (Foto U2.com)
Regisseur Steve ‘Smasher’ Desmedt. (Foto U2.com)

Regisseur Stefaan Desmedt uit Ruddervoorde toert al sinds 1993 mee met U2 en is sinds 2009 de vaste video director tijdens de U2-shows. Hij is de man die Bono en co in beeld brengt tijdens de optredens. In de crew wordt hij niet ‘The Smedt’ maar ‘The Smasher’ genoemd, een bijnaam die hij kreeg nadat hij een peperdure projector aan diggelen had gesmeten. De relatie met de band is doorheen de jaren zeer close geworden. Voor Stefaans veertigste verjaardag nam Bono het Vlaamse gezegde ‘hij krijgt een nieuwe voordeur’ iets te letterlijk. Bono belde Stefaans vrouw op en vroeg om de voordeur op te sturen naar Helsinki, omdat de crew die wou signeren. Hij zong ook happy birthday voor hem tijdens de show en droeg onlangs een nummer op aan diens pas overleden moeder.

Naast Stefaan Desmedt werd ook Maarten Deschacht uit Oostende opgenomen in de crew van deze tour. “Ik leid het opstellen en afbreken van het schermmateriaal en superviseer of er niets fout loopt tijdens de shows. Gebeurt dat wel, dan kruipen we meteen achter het scherm om de problemen op te lossen.”

https://www.youtube.com/watch?v=XWl6DFoqOng

2. Hofleverancier voor schermen

The Claw, het rond en het eerste uitrekbaar led-scherm voor de 360° Tour. (GF)
The Claw, het rond en het eerste uitrekbaar led-scherm voor de 360° Tour. (GF)

Al 25 jaar is Frederic Opsomer uit Kortemark een hofleverancier van U2. Met zijn innovatieve ideeën drukt hij met zijn bedrijven – eerst System Technologies/Innovative Designs, later Tait Technologies en nu PRG Projects – zijn stempel op de shows van de Ierse groep. “U2 is een zegen voor mij. De groep durft telkens met een origineel concept naar buiten te komen én maakt daarvoor ook de nodige middelen vrij. Anderen volgen meer de al bewezen concepten, U2 wil vernieuwen om zijn fans een onvergetelijke avond te bezorgen.”

Mijlpalen in de samenwerking tussen Frederic Opsomer en U2: kubusvormige schermen die voor het eerst omhoog gehangen konden worden voor de Zoo TV Tour, het grootste verplaatsbare scherm ter wereld (706 vierkante meter) voor de PopMart Tour en een rond en het eerste uitrekbaar led-scherm (foto) voor de 360° Tour. Voor The Joshua Tree tour ontwikkelde PRG Projects het ‘Spaceframe’. “Een ultralicht en inklapbaar frame voor led-schermen, wat de bouw van een podium met 30 procent versnelt. Voor deze U2-tour konden we het aantal trucks voor het tv-scherm verminderen van zeven naar drie.”

https://www.youtube.com/watch?v=GzZIT2_85n4

Voor zijn spectaculaire shows deed U2 ook al een beroep op onder meer Barco (schermen) en Thermote en Vanhalst (vorkheftrucks).

3. Doorgebroken op Rock Torhout

U2 op Rock Torhout. (GF)
U2 op Rock Torhout. (GF)

Drie keer speelde U2 op West-Vlaams grondgebied, op Rock Torhout in 1982, 1983 en 1985. In 1982 is Bono schor van een al intense War-tour en roept naar het publiek: who needs a voice when it comes straight from the heart. Later dat optreden kruipt hij in de metalen stelling aan de zijkant van het podium. Volgens vriend en vijand legde de groep daar de eerste stenen voor haar superstatus, die ze ook in 1983 en 1985 bewijst. “Ondanks hun bekendheid bleven het altijd aimabele jongens”, vertelt Noël Steen, gewezen organisator van Rock Torhout. “Hun manager had ons gevraagd om een uitgebreide maaltijd te voorzien. We hadden gezorgd voor een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Er was kreeft in overvloed, de tafel was netjes gedekt en er stonden bloemen. Maar Bono vond het niet nodig: de muzikanten hadden zin in frieten met mayonaise. In een puntzak! Meer hadden ze niet nodig. En de kreeft heeft ons goed gesmaakt.” (lacht)

https://www.youtube.com/watch?v=1dSZb9Nb4rI

4. Respect voor West-Vlaamse rebel

Dries Wostyn. (Foto ON)
Dries Wostyn. (Foto ON)

Een cover, een speech, een herinnering… Met iets persoonlijks probeert U2 een extraatje aan elke show toe te voegen. In 1984 bracht Bono tijdens het concert in Vorst Nationaal hulde aan Dries Wostyn uit Desselgem. Een maand eerder had de militaire politie de West-Vlaamse fan opgepakt omdat hij een leren jasje droeg met het opschrift ‘U2 – War’, met daarop drie militairen en een witte vlag, een verwijzing naar het tweede album van de groep. De militairen vonden dat Dries, die midden in zijn legerdienst zat, wilde provoceren. Hij kreeg een uitbrander, een week uitgangsverbod en er werd een verslag opgesteld. Via zijn broer, die als freelancejournalist de band moest interviewen, kwam Bono het verhaal te horen. “Hij vond het fantastisch, signeerde het en schreef erop: keep the white flag flying. With any luck they will throw you out.” Daags nadien gingen Dries en zijn broer naar het optreden. Na het voorlaatste nummer vertelde Bono het verhaal aan het publiek. “Een totale verrassing”, vertelt Dries. “Op zo’n moment krijg je het warm en koud tegelijk. Wat hij precies vertelde, verstond ik niet volledig. Ik kwam uit het VTI en mijn Engels was niet zo goed. Ik verstond enkel de woorden ‘shirt’ en ‘army’, maar ik wist dat het over mij ging.

5. De perfect kopie komt uit West-Vlaanderen

U2be, de tribute band van U2. (GF)
U2be, de tribute band van U2. (GF)

Een wereldgroep mag zich pas die titel toe-eigenen als ze ook een tribute band heeft. Dit is een groep die de nummers tot in detail naspeelt en ook visueel zo dicht mogelijk bij het origineel tracht te komen. U2be, dé Belgische U2 tribute band en misschien wel de meest authentieke van Europa, bestaat volledig uit mensen met West-Vlaamse roots. Op het podium kruipt Franky Aneca (ex-Torhout) in de huid van gitarist The Edge, Geert Van Renterghem (Zedelgem) in die van bassist Adam Clayton en Marnix Tahon (Veldegem) in die van drummer Larry Mullen jr. Nick Beernaert (Kortemark) is dan weer een kopie van Bono. Behalve in Vlaanderen treedt de band ook steeds meer op in Wallonië en Nederland.

https://www.youtube.com/watch?v=g_UrG2fjzwc

6. De trouwste fans

De Brugse superfans Tom Claeys, Marianne Cattoor, Steven Bisschop, Emily Condé en Steve De Brock. (Foto BP)
De Brugse superfans Tom Claeys, Marianne Cattoor, Steven Bisschop, Emily Condé en Steve De Brock. (Foto BP)

Een rangschikking maken van de trouwste fans is onmogelijk, maar Bruggelingen Tom Claeys, Marianne Cattoor, Steven Bisschop, Steve De Brock en Emily Condé zouden zeer hoog eindigen. Liefst 24 tickets kochten Tom en Marianne voor deze tour. Ze zullen U2 deze maand zes keer zien. “In Berlijn, Dublin, Parijs, tweemaal in Amsterdam en Brussel”, vertelt Tom. “Allemaal in twee weken tijd. Daarom heb ik geïnvesteerd in een computergestuurd sproeisysteem voor onze planten. Alles voor U2.” (lacht)

Steven Bisschop probeert telkens op de eerste rij te staan. “Bij de vorige tour heb ik twee nachten bij 7 graden in een tentje geslapen voor het Sportpaleis. En na de ene show ben ik meteen wéér gaan aanschuiven om opnieuw op de eerste rij te staan.” Steve De Brock en Emily Condé hebben een indrukwekkende verzameling. Hun topstukken: een replica van de gitaar van Bono én twee Trabantjes. “Een heb ik zelf opgezet (foto), de andere werd gebruikt als decorstuk tijdens de Zoo TV Tour.”

(Olivier Neese)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier