Zeiljacht Jacques Brel reist naar Zeebrugge

08/04/15 om 14:35 - Bijgewerkt om 16:20

Het zeiljacht waarmee het Belgische muziekicoon Jacques Brel naar de Markiezeneilanden reisde, de Askoy II, zal in Zeebrugge gerestaureerd worden.

Het scheepswrak werd in 2010 voor renovatie van Oostende naar Rupelmonde gebracht, naar de Nieuwe Scheldewerven. De renovatie is inmiddels in een vergevorderd stadium, maar door het faillissement van de Nieuwe Scheldewerven keek de vzw Save Askoy II uit naar een nieuwe locatie. Dat wordt Zeebrugge.

De Maatschappij Brugse Zeehaven ondertekende woensdag (Brels verjaardag, nvdr.) een overeenkomst met de vzw, waarbij de Askoy II een onderkomen vindt in de loods van MBZ waar het verder gerestaureerd zal worden. De Askoy II wordt volgende week al in Zeebrugge verwacht.

Markiezeneilanden

Jacques Brel (1929-1978) kocht het schip aan in 1974 en reisde ermee naar de Markiezeneilanden. Hij belandde ermee op het eiland Hiva Oa, waar hij zich uiteindelijk zou vestigen. Het schip werd in 1976 doorverkocht en strandde uiteindelijk in Nieuw-Zeeland. In 2010 werd het overgebracht naar België (zie fotoreeks archief belga).

(belga)