Zandsculpturenfestival verhuist van Blankenberge naar Oostende

© Foto DJ
Redactie KW

Het zandsculpturenfestival van Blankenberge verhuist deze zomer naar het strand van Oostende. Dat maakte Toerisme Oostende deze morgen bekend op een persconferentie.

Het zandsculpturenfestival werd voor het eerst opgericht in 1997 in Zeebrugge. Sindsdien vond er bijna jaarlijks een zandsculpturenfestival plaats aan de Vlaamse kust. Aanvankelijk was dat enkel in Zeebrugge, maar in 2002 kwam ook Blankenberge op de proppen. Vijf jaar lang vonden in beide kustgemeenten twee gelijkaardige evenementen plaats, op amper enkele kilometers van elkaar.

Het deed toen heel wat ‘zand’ opwaaien in beide badplaatsen. Pas in 2006 ging de zandstorm gaan liggen toen het festival van Zeebrugge naar Brugge verhuisde. Het evenement zou echter geen vervolg krijgen, en in Blankenberge verdween het festival in 2007 nadat de toenmalige organisator failliet ging. In 2008 werd het zandsculpturenfestival nieuw leven ingeblazen: in Blankenberge, maar met de Zeebrugse organisatie. Sindsdien werd het festival onafgebroken in Blankenberge georganiseerd, met als hoogtepunten de 220.000 bezoekers in 2011 en de tiende verjaardag in 2012.

“Centraal gelegen badplaats”

“Oostende is de meest centraal gelegen badplaats van onze kust”, merkt organisator en bezieler Alexander Deman op. “We zijn trots het evenement hier gedurende minstens vijf jaar te presenteren aan het grote publiek, en dankbaar aan de stad Oostende voor de unieke plaats op het strand.” Het festival slaat zijn tenten namelijk op ter hoogte van het Zeeheldenplein en de Albert I-promenade.

In Blankenberge schrokken ze woensdagochtend. “Het festival blijft een privé-evenement dus kunnen ze zelf hun locatie kiezen, maar dat ze naar Oostende verhuizen wisten we nog niet”, aldus de Blankenbergse schepen Philip Konings. “We hebben de organisatie steeds gestimuleerd en ondersteund met faciliteiten”, vulde een verraste Konings aan.

“Extra aantrekkingspool”

In Oostende zijn ze blij met de komst van het festival. “Zowel voor de verblijfs- als de dagtoeristen vormt dit een extra aantrekkingspool om één of meerdere dagen naar de Stad aan Zee af te zakken”, aldus schepen voor lokale economie Niko Geldhof.

Samen met de verhuisplannen is ook het thema van dit jaar bekendgemaakt. Het festival zal ‘Disneyland Paris Sand Magic’ heten, en gebaseerd zijn op het attractiepark in Parijs, aangevuld met talloze sculpturen uit films van Disney en Pixar. Het zandsculpturenfestival tekende ook een overeenkomst tot na de zomer van 2016 met Disney.

Op 2 juni begint de opbouw van het festival om op 28 juni de poorten voor het publiek open te zetten. Na 31 augustus gaan de beelden terug tegen de vlakte.

(DJ/Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier