Wist je dat … ‘Christian Grey’ in Bovekerke leerde hoe je een duif moet vasthouden?

Jamie Dornan als Christian Grey in de blockbuster 'Fifty Shades Darker'. (GF)
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

‘Fifty Shades Darker’, het langverwachte vervolg op ‘Fifty Shades of Grey’, loopt sinds deze week in de cinemazalen. Het hoofdpersonage Christian Grey wordt vertolkt door de Noord-Ierse acteur en superster Jamie Dornan. En geloof het of niet, maar die ‘hééft iets’ met… Bovekerke.

Toen Jamie Dornan in 2012 voor de Vlaamse film Flying Home van Dominique Deruddere in de huid van hoofdpersonage Colin kroop, was hij nog een nobele onbekende bij het brede publiek. Nu, vijf jaar later, is Jamie Dornan een wereldster en sekssymbool.

Net voor hij helemaal doorbrak en een Hollywoodster werd, streek de 35-jarige acteur neer in Bovekerke. In oktober 2012 vonden bij Ivan Delrue en Renata Six in de wijk Moscou opnames plaats voor Flying Home. Die film ging over een succesvolle duif, ‘vertolkt’ door de Bovekerkse duif Julien nota bene, en een Amerikaan die die duif moest zien te kopen voor een rijke oliesjeik. De Amerikaan werd gespeeld door Jamie Dornan himself. “Ze hebben destijds drie dagen bij ons gefilmd”, herinnert de vrouw des huizes zich.

Vriendelijk en rustig

De Hollywoodster speelde verschillende scènes in het duivenhok van Ivan Delrue. “Hij was hier één dag”, vervolgt Renata. “Ik herinner me nog dat mijn schoondochter zei: is dat die van de onderbroeken? (Jamie Dornan werkte ook als (onderbroeken)model, nvdr). Ze herkende hem dus eerder als model dan als acteur. Niemand die kon vermoeden dat hij zo bekend zou worden. Al zei Dominique Deruddere wel al dat hij een grote ster zou worden. Jamie was een jongen die zichzelf wist te promoten, die erg bezig was met zijn carrière.”

“We hadden een heel goed contact met hem”, aldus nog de Bovekerkse. “Hij was vriendelijk en rustig. Ivan heeft hem geleerd hoe hij een duif moest vasthouden, want dat is niet gemakkelijk. Je moet die duif rustig zien te houden, hé!” (lacht)

Jamie Dornan op de trap van het duivenhok ten huize Delrue. Onderaan herkennen we ook nog Jan Decleir.
Jamie Dornan op de trap van het duivenhok ten huize Delrue. Onderaan herkennen we ook nog Jan Decleir.© Repro TV

Tijdens de opnames namen Renata en co geen enkele foto van Jamie Dornan, op dit beeld na. “Mijn schoondochter is bezig met fotografie en focuste zich eigenlijk vooral op Jan Decleir. Ze heeft zich dat waarschijnlijk ook al beklaagd. Hadden we toen geweten hoe bekend hij zou worden… Hij heeft hier gewoonweg nog in onze woonkamer gezeten. (lacht) Al geloven veel mensen dat niet als we dat vertellen.”

Bij deze is dat rechtgezet.

(TV)