Winkelpand in de Hofstraat in Torhout met Erfgoedprijs bekroond

© Johan Sabbe
Redactie KW

Vorige vrijdag heeft de deelraad Erfgoed van de stedelijke cultuurraad de laureaat van de Erfgoedprijs 2014 bekendgemaakt: het charmante, authentieke winkelpand in de Hofstraat 20, waar eigenares Siska Barbier en haar man Patrick De Winter met hun dochtertje Colette wonen.

Siska en Patrick wonen ongeveer anderhalf jaar in het bekroonde huis en hebben er intussen flink aan gerestaureerd, telkens met respect voor de authenticiteit van het pand. Siska lijst niet alleen op zelfstandige basis schilderijen, foto’s en tekeningen in, ze werkt ook als verkoopster bij de plaatselijke kledingzaak Scalini. Patrick van zijn kant is actief in de vastgoedsector. Beiden zijn dol op hun woonst in de Hofstraat. “Alles straalt de vroegere glorie uit”, zeggen ze. “Het heeft ons tijd en moeite gekost om sommige dingen in ere te herstellen, maar het is ons gelukt. We voelen ons in deze woning perfect thuis.”

Met winkelpui uit 1922

Wannes Devos is voorzitter van de deelraad Erfgoed van de stedelijke cultuurraad. Hij is tevreden met de gemaakte keuze. “Gelegen nabij het waardevolle Conscienceplein is het winkelpand in de Hofstraat 20 een negentiende-eeuws burgerhuis, dat voortgesproten is uit een handelspand van koopman Carolus Reynaert-Roets”, vertelt hij. “De winkelpui werd in 1922 aangebracht naar een ontwerp van de Torhoutse architect Leon Derre. We zien een verdiepte winkeldeur, een interbellumvloer en typische glaspartijen.”

(JS – foto JS)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier