Winkel verliest muzikaal monument met overlijden Gabriël Gheysen

Wijlen Gabriël Gheysen. (Foto a-JS) © jan stragier
Redactie KW

In Sint-Eloois-Winkel is op 90-jarige leeftijd eredirigent en muzikale duizendpoot Gabriël Gheysen overleden.

Wie het in Winkel over muziek heeft, vernoemt in één adem Gabriël Gheysen. Hij was niet alleen een gedreven muzikant, maar leidde decennialang ook de harmonie De Kunstvrienden en de jeugdharmonie De Winkelse Piccolo’s.

Hij was ook de man die ervoor zorgde dat er op de gemeente in de jaren zestig al een eigen afdeling van de Izegemse muziekacademie kwam. Hij trok daarvoor samen met wijlen Herman Roelstraete naar toenmalig burgemeester dokter Robert Carton. Die wist de gemeenteraad te overtuigen en in 1959 werd het eerste jaar notenleer georganiseerd. Er schreven zich voor dat eerste jaar meteen 34 leerlingen in. Voor de Izegemse academie zou de Winkelse afdeling een van de sterkste worden. Dat had veel te maken met de ijver waarmee Gabriël jongeren wist te winnen voor ‘het’ muziek.

Gabriël Gheysen was beroepshalve onderwijzer. De combinatie van een ervaren didacticus en gedreven muzikant maakte van hem een van de meest gewaardeerde West-Vlaamse dirigenten.

Hij leidde en ontwikkelde de harmonie De Kunstvrienden van een betere dorpsharmonie naar een topkorps waarmee hij en zijn muzikanten heel wat successen boekte op grote muziekwedstrijden. Niet alleen concertcompetities, maar ook op marswedstrijden wist hij met zijn korps uit te blinken. Niet zozeer met spectaculaire bewegingen of effecten, maar vrijwel altijd met de kracht van muziek.

Met het jeugdorkest De Winkelse Piccolo’s – door Gabriël gestart in 1965 – trok hij al van bij het begin naar het Europees Muziekfestival in Neerpelt en oogstte ook daar keer na keer succes.

Winkel verliest met Gabriël Gheysen niet alleen een muzikaal monument, hij was ook een verenigingsmens op de gemeente. Zo was hij jarenlang ook bestuurslid van het Davidsfonds en in zijn jaren maakte hij ook deel uit van het bestuur van voetbalclub Winkel Sport.

Zaterdag 27 februari wordt in Winkel afscheid genomen van Gabriël Gheysen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier