Wingense kunstenaar ontwerpt standbeeld koning Willem I voor Gent

Redactie KW

Guy Du Cheyne uit Wingene heeft voor het ontwerp en het geboetseerde originele beeld gezorgd voor het standbeeld van koning Willem I dat volgend jaar in Gent wordt geïnstalleerd.

In 2015 wordt de 200ste verjaardag herdacht van de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden én van de troonsbestijging van Willem I als koning der Nederlanden. Naar aanleiding daarvan komt er een standbeeld van Willem I in Gent. Het ‘Comite 1815-1930: Willem, Bedankt! ‘ schenkt de stad een bronzen standbeeld van 2,40 meter hoog.

“We zullen ook instaan voor de productie en de financiering ervan met de bedoeling het te schenken aan de bevolking van de stad Gent, als het op een publieke plaats kan worden opgesteld”, zegt Herman De Mulder van het comité.

Het schepencollege besliste om de schenking te aanvaarden. Schepen van Openbare Werken Filip Watteeuw (Groen) zegt dat het standbeeld op de Reep of aan de Bisdomkaai komt. Daar wordt volgend jaar de historische verbinding tussen Nederschelde en Leie terug opengemaakt.

Wingense kunstenaar

Het ontwerp en het geboetseerde origineel komen van ontwerper-kunstenaar Guy Du Cheyne uit Wingene. Hij baseerde zich op een borstbeeld uit 1828. “Guy Du Cheyne zorgde voor een sober ontwerp, maar besteedde toch bijzondere aandacht aan de historische correctheid van de kledij.” Het bronzen beeld zal gegoten worden in Merelbeke, bij Kunstbronsgieterij De Groeve.

Koning Willem I speelde een belangrijke rol in de economische ontwikkeling van Vlaanderen, en in het bijzonder van Gent. Onder meer de realisatie van het kanaal Gent-Terneuzen, de stichting van de Universiteit Gent, de uitbouw van het basis- en beroepsonderwijs en de ontwikkeling van de textielindustrie waren de belangrijkste verwezenlijking uit die bestuursperiode.

INTERVIEW GUY DU CHEYNE IN 2012.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier