Willem Vermandere schrijft geschiedenis: 3x op Festival Dranouter 2018

Het was van 2010 geleden dat Vermandere nog op het podium van Festival Dranouter kon aantreden. Om die schade in te halen, zal hij er dit jaar 3 dagen na elkaar te bewonderen zijn. © BELGAIMAGE
Redactie KW

De line-up voor Festival Dranouter 2018 is een leuke mix van nationale en internationale topartiesten. Zo zullen Selah Sue, Jake Bugg en Intergalatic Lovers het podium betreden. Maar nu pakt het festival nog uit met een extra speciaal gegeven. Kleinkunstenaar en dichter Willem Vermandere staat maar liefst drie dagen na elkaar op het podium. Best opmerkelijk, want geen enkele artiest deed hem dit voor.

De organisatie pikte voor hem de kerk van Dranouter uit en daar is onze provinciegenoot erg tevreden mee: “De kerk is de gedroomde plek om verhalen te vertellen en te musiceren. Een kerk is een huis met niets dan verbeelding. Zangers zijn ook altijd een soort van mislukte paters.”

Willem Vermandere werd bekend in de jaren 60 als kleinkunstenaar, dichter, levensfilosoof, zanger, gitarist… Hij brengt zowel droevige als levenslustige liedjes in het West-Vlaams, over het gewone leven in de Westhoek en de Eerste Wereldoorlog. In 1989 kwam hij voor de eerste keer langs op Festival Dranouter met zijn ‘vertellementen’. Willem werd een graag geziene gast op het festival in zijn geboortestreek. In 2010 stond hij voor de vijfde keer op de scene te Dranouter. Acht jaar later haalt hij zijn schade dus op een imposante manier in.

De intussen 78-jarige Willem komt vertellen waar hij de laatste tijd mee bezig is. Zijn antwoord: “Liedjes natuurlijk! Van een man die stilaan een oude vent aan ‘t worden is, die zijn muzikanten-trawanten niet kan missen, maar intussen toch weer met nieuwe vertellementen afkomt en het niet kan laten om op zijn klarinetten te spelen.”

De volledige line-up voor Festival Dranouter 2018 vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier