Wijlen Jan Hoet van de week in De Zeewacht:”Dit wordt mijn laatste tentoonstelling”

Foto ML
Redactie KW

Onze medewerker Marc Loy sprak Jan Hoet onlangs over de tentoonstelling die in de maak is over De Zee in Oostende. .

Vanmorgen raakte bekend dat Jan Hoet op 77-jarige leeftijd is overleden. Voor Oostende was hij met Philip Van den Bossche aan het werk voor een tentoonstelling over de zee. Het zou zijn laatste grote tentoonstelling worden, zei hij zelf bij de voorstelling ervan. De tentoonstelling is over 8 maanden gepland.

Onze medewerker van De Zeewacht sprak met Jan Hoet. Over de tentoonstelling en over de zee. Het interview over ‘mijn laatste tentoonstelling’ verschijnt van de week in De Zeewacht.

“Nee, het is niet altijd makkelijk om vandaag nog topwerken in bruikleen te krijgen voor een tijdelijk kunstevenement, maar ik maak me sterk dat het zal lukken”, zei curator Jan Hoet op de laatste persconferentie over De Zee.

“Ik herinner mij nog de familievakanties met heel het gezin aan zee in Middelkerke”, zei Jan Hoet toen. “We kwamen van het verre Geel. Toen ik voor het eerst de zee zag maakte dat op mij een enorme indruk. En uiteindelijk overrompelt de aanblik van de zee mij nog altijd. Die oneindigheid, het mysterie, de dynamiek van ebbe en vloed, het onvoorspelbare: van spiegel tot schuimende koppen. Vandaag is de zee voor mij vooral de ideale omgeving om tot rust en verstilling te komen. Het blijft een bron van ongelooflijke energie en een onweerstaanbare magneet.”

De zee in de kunst, een oud verhaal.

“Kunstenaars zijn altijd al gefascineerd door de zee en zullen dat ook altijd blijven. Het eindeloze spel van licht, tijd, ruimte en beweging. Bovendien is de zee, net als de kunst, een ruimte waarin paradoxen vanzelfsprekend zijn en mogen bestaan. Je zou bijna kunnen zeggen dat de zee een metafoor vormt voor de kunsten zelf: altijd herkenbaar, maar toch steeds compromisloos in transformatie, kortom een bron van inspiratie en creatie. Overigens inspireert de zee niet alleen kunstschilders. Op de tentoonstelling komen ook video-installaties, fotografie en installaties aan bod.”

Jan Hoet plande de tentoonstelling, samen met Philip Van den Bossche van Muzee op diverse plaatsen in Oostende.

“We willen een interactie opzetten tussen de werken en de stad zelf, vandaar de verschillende locaties. Het zijn locaties die daarbovenop de tentoongestelde werken nog versterken: in Mu.ZEE komen de topstukken uit de kunstgeschiedenis: Courbet, Seurat, Monet, Spilliaert, Ensor, Permeke…In de Venetiaanse Gaanderijen zullen we veeleer de hedendaagse kunst aan bod laten komen…”

Onze medewerker besloot het interview met de vraag of dit de laatste Jan Hoet-tentoonstelling zou worden. Jan Hoet antwooordde toen: “Ik denk het wel.” Het is voor een keertje jammer dat hij gelijk heeft gekregen.

Het volledige interview is te lezen in De Zeewacht van vrijdag 28 februari 2014.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier