Wielermuseum Roeselare wordt gerenoveerd, collectie verhuist voor twee jaar… naar een kerk

Redactie KW

Een groot deel van de collectie van het Nationaal Wielermuseum in Roeselare is vanaf eind dit jaar te zien in de Sint-Amandskerk aan het De Coninckplein.

Het bisdom keurde de ontwijding goed van de kerk, die sowieso al eigendom is van de Stad Roeselare, waardoor er vanaf 29 december geen erediensten meer gehouden zullen worden. Het stadsbestuur kan naar eigen goeddunken een andere invulling geven aan de kerk, al wil het bisdom wel dat dat met het nodige respect gebeurt, zo schreef Het Laatste Nieuws afgelopen weekend.

Aanvankelijk werd overwogen om er het stadsarchief in onder te brengen, maar die investering bleek te duur uit te vallen. Maar nu maakt het stadsbestuur van de nood een deugd: aangezien het Nationaal Wielermuseum binnenkort een grondige opsmukbeurt krijgt – alles wordt een stuk moderner, met interactieve modules, een sportcafé en zelfs een ruimte waar wielertoeristen een douche zullen kunnen nemen – zal een groot stuk van de collectie in de Sint-Amandskerk worden ondergebracht.

Om het allemaal wat gestroomlijnd te houden, wordt daar zelfs een collectiethema aan gekoppeld: ‘Koers is religie’.

Wat er na de komende twee jaren met de kerk zal gebeuren, is nog geen uitgemaakte zaak. Wellicht krijgt die ook daarna een culturele bestemming.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier