Wielerliefhebber en Wevelgemnaar Rik Van Walleghem brengt debuutroman Op Drift uit

Redactie KW

Rik Van Walleghem is directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen en schrijft columns voor De Standaard en Sport/Voetbalmagazine en maakte naam als wielerjournalist. Sinds kort ligt ook zijn eerste roman Op Drift in de boekhandel.

“Ik heb al een aantal non-fictie boeken geschreven over wielrennen. Misschien denk je dan ook dat mijn roman over koers en wielrenners gaat, maar in het boek is er niets dat kan gelinkt worden aan wielrennen”, zegt Rik Van Walleghem, die in de Roterijstraat in Wevelgem woont. In 2001 begon hij te schrijven aan het boek. “Het idee om een roman te schrijven is in de jaren 80 ontstaan. Ik werkte toen als wielerjournalist en dat was een vrij nomadisch en liederlijk leven.”

Geen negatief boek

Op Drift vertelt het verhaal van een gewiekst manipulator voor wie medemensen en vooral vrouwen enkel een speelbal zijn. In een bui van razernij vermoordt hij een zwarte hoer en beseft hij dat zijn leven vanaf die dag nooit meer hetzelfde kan zijn. “De strijd tussen goed en kwaad en vooral ook de confrontatie met de gevolgen van dat kwaad. Anderzijds speelt in mijn boek ook mijn opleiding als bioloog mee. Vanuit die opleiding ben ik ook sterk geïnteresseerd in genetica. Vroeger dachten mensen dat je bij de geboorte een onbeschreven blad was en dat je omgeving en je opvoeding ook ergens bepaalden wie je zou worden. Nu zijn er tendensen dat al die zaken wel vooraf bepaald zijn, dat het vastligt in je hersenen welk levensparcours je gaat afleggen. Uiteindelijk zou de maatschappij je dan nog enkel wat kunnen bijsturen. Je zou bij alles wat misloopt ook gewoon kunnen zeggen: Sorry, maar het zit bij mij in de genen.” Op Drift is volgens Rik geen negatief boek. “Het boek heeft een happy end”, klinkt het. “Na dit eerste boek heb ik echt wel goesting om nog meer boeken te schrijven.” (CR)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode De Leie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier