Wie vermoordde de ster van het Oostendse cabaret?

Redactie KW

Met ‘Cabaret Montmartre’, opent het Gentse bedrijf Puzzle op 1 juni haar eerste ‘escape room’ buiten de eigen stad. Zaakvoerder met Oostendse roots, Kiani Hallumiez (28) was na drie kamers in Gent toe aan een nieuwe locatie. “De keuze voor Oostende was snel gemaakt, de stad beantwoordt aan al onze criteria.” Het concept is simpel: een groep mensen, vrienden, collega’s, familie, krijgt een bepaalde tijdsduur om via allerhande verborgen tips en raadsels uit een kamer te ontsnappen.

Zaakvoerder Kiani, die vanuit zijn opleiding architectuur zijn escape rooms grotendeels zelf bedenkt en uitbouwt, wil de bezoeker meer dan een uitdagend raadsel voorschotelen. “We zetten bij Puzzle heel hard in op beleving. Met deze kamer willen we de spannende jaren twintig en dertig in de Oostendse Montmartrewijk terug tot leven wekken, toen het er krioelde van de soms groezelige cabarets waar dingen gebeurden die het daglicht niet mocht zien.”

“Essentieel voor die beleving is dat het decor klopt. Zo konden we een tiental zeteltjes van cinema Rialto recupereren om in onze eigen cinemazaal te zetten. Het ophalen van die stoelen, en door de muisstille gangen van het verwaarloosde en gevandaliseerde complex lopen, was trouwens een ervaring op zich, vol herinneringen”, aldus Kiani die opgegroeide in Oostende maar sinds zijn studies in Gent woont.

Speurneuzen

In ‘Cabaret Montmartre’ moeten de deelnemers niet alleen ontsnappen, maar ook ook een moord oplossen. “De zangeres van het cabaret is vermoord omwille van een duur parelsnoer”, licht Kiani een tipje van de sluier. “In onze cinemazaal maakt de bezoeker eerst en vooral kennis met het slachtoffer in een introductiefilmpje, waarin overigens bijna uitsluitend locals meespelen, en met de mogelijke daders. De groep krijgt daarna 60 min om de moordenaar te ontmaskeren, het halssnoer te recupereren én de kamer te ontsnappen. Via monitors volgen wij waar de deelnemers mee bezig zijn zodat we eventueel kunnen bijsturen met tips. We mikken hiermee op een slagingspercentage van rond de 50 procent.”

De redenen om voor Oostende te kiezen waren talrijk. “We hadden een aantal criteria voor ogen, zoals het feit dat er maximum één andere escape room mocht zijn, en dan nog liefst geen zoals in Oostende het geval is. Bovendien merken we dat er elk jaar meer te doen is in de stad, wat er niet alleen voor zorgt dat het aantal bezoekers elk jaar stijgt maar ook dat we in opdracht van die evenementen thematisch aangepaste mobiele escape rooms kunnen maken”, zegt Cedric Heugeu, verantwoordelijke voor Puzzle Oostende. “Zo praten we met Theater aan Zee, en hebben we vorig jaar voor QBeach een kamer ontworpen. Maar daar blijft het niet bij voor Oostende. We kunnen met trots aankondigen dat we vanaf volgende week op deze locatie beginnen te bouwen aan een tweede kamer.”

‘Cabaret Montmartre’ ontvangt vanaf 1 juni groepen tot zeven personen. Reserveren wordt sterk aangeraden. Dat kan tot 12 uur op voorhand online, daarna enkel telefonisch. De opening van de tweede escape room is gepland op 1 augustus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier