Wevelgemnaar spit geschiedenis van Duitse militairen uit

Jan Vancoillie schreef met 'De Duitse militaire begraafplaatsen tijdens Wereldoorlog I in Moorslede' na Menen-Wald zijn tweede boek over het onderwerp. (Foto CR)
Redactie KW

Jan Vancoillie laat ons in ‘De Duitse militaire begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog in Moorslede’ kennismaken met honderd Duitse soldaten.

Jan wijst erop dat het boek er op vraag van Heemkring Moorslede gekomen is: “Dat moet eind 2012 geweest zijn. In 2002 had ik een brochure geschreven over de Duitse begraafplaatsen uit WOI in Zonnebeke. Ze vonden dat een leuke publicatie en wilden ook zoiets over de Moorsleedse begraafplaatsen. Ik heb daar toen over nagedacht. Tijdens mijn research voor het boek over Menen Wald stelde ik vast dat alle doden uit Moorslede niet naar Menen maar naar Langemark overgebracht werden. Na heel wat zoekwerk merkte ik dat de brochure al snel 80 à 100 pagina’s zou tellen. Dat is eigenlijk geen brochure meer, het is dan ook een boek geworden met 200 pagina’s en 250 afbeeldingen waarvan de meeste nooit eerder verschenen zijn.”

Naast beschrijvingen van de begraafplaatsen is er in het boek ook heel veel aandacht voor de mensen achter de graven. Zo slaagde Jan erin om van honderd gesneuvelden meer te vertellen dan enkel hun geboortedatum en de plek waar ze stierven. “Ik merk in alles wat ik over de oorlog doe dat persoonlijke verhalen het meeste aanspreken. Ik sta er trouwens versteld van hoe gedetailleerd die regimentsboeken soms zijn. Je leert heel veel over het leven dat die mensen aan het front geleid hebben. Sommige dingen staan nergens opgeschreven maar ga je dan interpreteren”, legt Jan uit.

(Lien – foto Lien)

Lees ook hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier