West-Vlaanderen boven op reuzendag in Bokrijk

© EDB
Redactie KW

Op de reuzendag die in domein Bokrijk in Limburg georganiseerd werd, was West-Vlaanderen nadrukkelijk vertegenwoordigd.

Niet minder dan acht van de vierentwintig reuzen die op de reuzendag in Bokrijk aan de reuzenoptocht deelnamen, kwamen uit onze provincie. De Nieuwpoortse reuzengilde Jan Turpijn kwam naar het verre Limburg met zeven reuzen, onder wie ook Jan Turpijn zelf, die met zijn 10,40 meter hoogte de grootste gedragen reus van Europa is.

Hij wordt gedragen door 24 mensen en weegt 750 kg en stelt de Nieuwpoortse burgemeester Jan Turpijn voor, die tijdens het beleg van de stad in 1489 aan de Nieuwpoortse vrouwen vroeg om samen met hun mannen te strijden en de stad te verdedigen. Het gevolg was dat de Franse, Brugse en Gentse aanvallers de aftocht bliezen. De eerste reus ‘Jan Turpijn’ werd geboren in 1924 maar werd vernietigd tijdens WOII. Hij kwam in 1963 terug tot leven.

https://www.youtube.com/watch?v=xBjP2l-Yr8M

De andere Nieuwpoortse reuzen die in Bokrijk voorgesteld werden waren Karel Cogge, Hendrik Geeraert, Goliath, Jacqueline van Nieuwpoort, Roland Crabbe, Puuptje, Rosalinde. De andere West-Vlaamse reuzin die aanwezig was in Nieuwpoort was Minneke uit Bissegem.

Vetexfanfare

Op de reuzendag was er ook een wedstrijd voor de kinderen, die vragen moesten oplossen over de reuzen. Er waren dan ook enkel reuzen met een verhaal. Er kwamen ook exemplaren uit Catalonië (Spanje) en Nederland. Bokrijk stelde er verder de ambachten van mensen die reuzen maken en manden vlechten, voor aan het grote publiek.

De animatie in de namiddag werd verzorgd door Orchestre International du Vetex, een kwalitatief hoogstaande feestfanfare uit Kortrijk, die er ook de sfeer wist in te brengen.

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier