West-Vlaamse wijnkenners schrijven boek over Bourgogne

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met ‘Ontdek Bourgogne’ schreven wijnkenners Gido Van Imschoot en Ronny Debaere een boek om de Franse wijnstreek te verkennen. Daarbij richten ze hun vizier niet alleen op de vele schitterende wijnen die de Bourgogne voortbrengt, maar ook op de gastronomie, cultuur en natuur.

Gido Van Imschoot (59) uit Lichtervelde is voorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers. Hij schrijft artikels over wijn en is ook auteur van verschillende boeken over wijn en wijntoerisme. Ronny Debaere (62) uit Roeselare won in 2012 de wedstrijd World Wine Taster of the Year en doceert onder andere aan de wijnacademie Panta Rhei. Hij is een van de bevoorrechte kenners van bourgognewijnen. Donderdag stelden ze hun boek ‘Ontdek Bourgogne’ voor in Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge.

Eerste keer samen

“Het is de eerste keer dat we samen een boek schrijven”, vertelt Gido, die al acht titels op de teller heeft. “Toen de uitgeverij vroeg om net zoals mijn twee vorige boeken over wijntoerisme, over Piëmonte en Champagne, een boek te schrijven over Bourgogne, wist ik meteen dat ik het samen met hem wilde doen. We kennen elkaar dan ook al meer dan twintig jaar.” “Voor mij is het mijn eerste boek, en misschien ook wel mijn laatste”, pikt Ronny in. “In het begin hield ik nog de boot af, maar Gido kon me uiteindelijk toch overtuigen.”

Sinds 1990 verblijft Ronny jaarlijks in de wijngaarden in Meursault om er mee te helpen met de druivenpluk. “Mijn valies staat klaar. Over enkele weken vertrek ik”, vertelt Ronny. “Ik ben er eigenlijk per toeval terechtgekomen toen mijn broer me eens op sleeptouw nam. Sindsdien ga ik ieder jaar en ondertussen is het wijnhuis waar ik de handen uit de mouwen steek een van de meest gerenommeerde van de Bourgogne. Het werk in de druivenpluk is fysiek misschien lastig, maar het is mentaal zo ontspannend. Ik word er ook enorm goed opgevangen en ‘s avonds is het er een en al convivialité. Die sfeer proberen we ook weer te geven in het boek.”

“De Bourgondiërs lijken in veel opzichten op de West-Vlamingen”

‘Ontdek Bourgogne’ is zeker niet het eerste boek over de Franse wijnstreek. “We kunnen natuurlijk niet het warm water heruitvinden, maar ik denk dat we er toch in geslaagd zijn om onze visie erin te verwerken zonder in herhaling te vallen“, zegt Gido. “Het is uiteindelijk een heel informatief boek geworden voor een breed publiek. Natuurlijk vind je alles over de Bourgondische wijnen, maar ook over de gastronomie, natuur, geschiedenis en cultuur van Bourgogne. Kortom, alles om de streek te verkennen.”

“Het is meer dan alleen een wijngids. In het boek probeerden we ook de ziel van de Bourgogne weer te geven”, vult Ronny aan. “We doen dat onder meer door in elke regio twee of drie boeren te interviewen.”

“De Bourgondiërs lijken in veel opzichten op de West-Vlamingen”, zegt Gido. “Het is misschien niet zo gemakkelijk om hun vertrouwen te winnen, maar eenmaal je binnen geraakt is contact heel familiaal en menselijk. De Bourgondiërs zijn genieters. Alles draait rond gastronomie en alles begint en eindigt met eten. Er is ook een band met Vlaanderen, want de Bourgondische hertogen hebben na de duistere middeleeuwen hier 200 jaar de plak gezwaaid. Veel van onze gastronomie is beïnvloed door de Bourgondische gastronomie.”

Ruraal karakter nog bewaard

“Het unieke aan de Bourgogne is ook de kleinschaligheid”, meent Ronny. “Je vindt er niet de grote wijnfabrieken zoals in de streek van Bordeaux. Het rurale karakter van de streek is grotendeels bewaard gebleven. De wijnbouwers die we geïnterviewd hebben zijn ook heel bescheiden gebleven, hoewel ze onmiskenbaar tot de wijntop in de wereld behoren.”

(TOGH – Foto TOGH)