West-Vlaamse kindjes worden internethype: deze gingen Mathiz Berth al voor

Redactie KW

Wat KW.be gisterochtend als eerste nieuwssite voorspelde, is realiteit geworden: de 7-jarige Mathiz Berth uit Wevelgem is dé hype van het moment op sociale media. Maar de eerste in de rij is hij al lang niet meer. Een overzicht.

Mathiz Berth was tot vorige week een nobele onbekende. Het vlot van de tongriem gesneden jongetje uit Wevelgem was gewoon één van de klasgenootjes in het tweede leerjaar van de VGB Wevelgem-Centrum. Tot die opnames voor ‘Flapuit’, een televisierubriek op Libelle TV. Daarin sprak de interviewer de familienaam niet naar behoren uit, waarna Mathiz hem prompt op onnavolgbare wijze terechtwees.

Resultaat: een internethit in wording. Het filmpje werd na ons artikel op KW.be opgepikt op zowat elke nieuwssite, het fragment kwam onder andere aan bod bij Wim Oosterlinck en bij Linde Merckpoel op nationale radiostations, en intussen heeft de jongen zelfs al een eigen fanpagina op Facebook. Kortom, het gaat plotseling erg hard.

Krant van West-Vlaanderen groef even in zijn geheugen en kwam al gauw tot de vaststelling dat jonge West-Vlamingen wel vaker een garantie zijn voor een kijkcijferkanon op het internet. Dat bewijst dit overzichtje:

1. De dove kleuter Basil uit Brugge steelt de show bij ‘Vanthilt On Tour’. Zowat de mooiste televisie die we vorige zomer te zien kregen, met dank aan een kleine, moedige ukkepuk die geen greintje zenuwen had op dat grote podium voor een zaal vol publiek.

Het filmpje kan je hier herbekijken.

2. Seppe blaast vriend en vijand omver met zijn vertolking van een nummer van Christina Aguilera in Belgium’s Got Talent. De talentenjacht zal hij er niet mee winnen, die eer is weggelegd voor Izegemnaar Michael Lanzo.

3. Ruben Pollet uit Aartrijke maakt de Rubik’s Kubus – of is het Rubens’ Kubus? – in een letterlijke handomdraai. Faut le faire.

4. Twee broertjes uit Staden zijn ‘om op te eten’ wanneer ze zich echte brandweermannen wanen. Met dank aan papa, de handige brandweerman.

5. De leerlingen van de Middenschool Sint-Rembert in Torhout zetten een verbluffende lipdub neer. Prachtig gedaan!

6. Bram Vande Casteele uit Poperinge ‘kweekt spiertjes voor de mokjes’. Het minifilmpje op Facebook werd intussen al honderden keren gedeeld en in een veelvoud daarvan bekeken.

Bericht door Aldijana Rec.

7. Tjörven Cleenewerck uit Harelbeke scoorde zonder het zelf te beseffen. Vlak nadat Tom Boonen de Ronde van Vlaanderen won, zakte hij zegevierend op zijn knieën in een nabijgelegen veld. De nationale camera’s registreerden het en Tjörven werd eventjes even beroemd als zijn wielerheld.

8. En de classic der classics: ‘Ai! Minnen arm! Minnen arm is ‘t ‘r af!’ Jens Vanderheeren uit Ingelmunster showde jaren geleden zijn skatekunsten nabij het voetbalstadion van KSV Ingelmunster maar dat liep niet zo goed af. Hij brak zijn arm. Intussen werd het filmpje wel al gigantisch vaak bekeken. Meer nog, verschillende leukerds maakten er zelfs al remixen van. Gewoon even ‘minnen arm’ op YouTube intikken om ze te ontdekken. Jens stelt het intussen goed, is een flinke twintiger, en woont nog altijd in Ingelmunster. Een skatecarrière heeft hij niet uitgebouwd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier