West-Vlaamse duivenmelkers massaal aanwezig op beurs Fugare in Kortrijk

Redactie KW

Dit weekend vindt in Kortrijk Xpo de zevende editie plaats van Fugare, de internationale beurs voor de duivensport. Naast Belgische aanbieders en duivenmelkers zijn ook nog 14 andere landen vertegenwoordigd op de beurs die vandaag en morgen samen mikt op zo’n 10.000 bezoekers die van overal ter wereld afkomstig zijn.

Vooral de West-Vlaamse aanwezigheid op Fugare is opvallend. Een absolute ster aan het firmament in de Belgische duivensport is West-Vlaming Gino Clicque uit Wevelgem. De wonderman die met zijn Piraat en Super Prince een gouden basis legde voor zijn huidig bedrijf. “Voor ons is het een thuismatch”, lacht topliefhebber Gino Clicque die van zijn hobby zijn beroep maakte en reeds talrijke wedstrijden won met zijn duiven, “Via mijn vader kwam ik in het jaar 1972 in contact met de sport. Zes jaar later overleed mijn vader echter, maar wat ik reeds van hem had geleerd, had mij zo gefascineerd dat ik verder ging in de duivensport. De goeie resultaten die ik wist te behalen zorgden ervoor dat ik er zelfs mijn job kon van maken. Sinds 2012 wist ik al tweemaal de titel van Belgisch kampioen binnen te halen en dit naast de vele andere prijzen die mijn gevleugelde vrienden mij reeds bezorgden. Net als bij zoveel andere sporten is ook in de duivensport ervaring heel belangrijk. Gezien ik met mijn bedrijf bij veilinghuis Pipa uit Knesselare momenteel mijn volledige kolonie van 2015 en ouder aanbied, wil ik op Fugare een deel van de dieren die daar worden aangeboden tentoonstellen, zodat potentieel geïnteresseerden de duiven ook van dichtbij kunnen bezichtigen. Wat de hoogste prijs is die ik ooit kreeg voor een duif die ik te koop aanbood, wil ik liever geen antwoord op geven. Wel kan ik zeggen dat zowel bieders uit China als Saoedi-Arabië ongelooflijk geïnteresseerd zijn in duiven uit ons land en er dan ook hele hoge bedragen willen voor neertellen.”

Dat duivensport in de lift zit en er nood is bij de liefhebbers aan beurzen als Fugare bewijst alvast het feit dat ook bedrijven uit Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Hongarije, Kroatië en zelfs uit Taiwan er alles aan doen om toch maar een standje te pakken te krijgen op de beurs. Even dreigde Fugare met een enorm probleem geconfronteerd te worden toen enkele weken gelegen in een Belgisch bedrijf de vogelgriep werd vastgesteld en daarom een ophokplicht werd ingevoerd maar in samenspraak met het FAVV en het Ministerie van Volksgezondheid kon Fugare op het laatste moment toch nog verkrijgen dat de beurs een tijdelijk opheffing van de ophokplicht kreeg maar dan wel onder strikte voorwaarden. Zo mogen op de beurs enkel Belgische duiven tentoongesteld worden die bovendien reeds vanaf 1 februari opgehokt zijn en niet afkomstig zijn van een duivenmelker die ook pluimvee houdt. De duiven kunnen tijdens Fugare ook niet van eigenaar wisselen. Naast Gino Clicque zijn op Fugare ook nog Joël Verschoot , Marc en Geert Pollin, Marc en Franky Van De Walle en nog tal van andere topfokkers aanwezig.

(NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier