West-Vlaams boven, ook in de trailer van de nieuwe film van Felix van Groeningen

Redactie KW

Belgica, de nieuwe film van de makers van De Helaasheid der Dingen en The Broken Circle Breakdown, komt in maart 2016 in de zalen.

Belgica vertelt het verhaal van twee broers die samen een café runnen. Naarmate het succes toeneemt, groeien de broers steeds meer uit elkaar. Het verhaal is geïnspireerd op dat van de Charlatan in Gent. Het scenario werd geschreven door Arne Sierens en Felix van Groeningen. De bruisende muzikale invulling en soundtrack werd speciaal voor de film door Soulwax gecreeërd.

De hoofdrollen worden vertolkt door de uit Koksijde afkomstige Tom Vermeir (ook bekend als zanger/gitarist van de rockband A Brand), Stef Aerts en Charlotte Vandermeersch. De makers probeerden verschillende dialecten,

We hebben eerst zitten zoeken in de streken rond Aalst, Affligem en zo, maar uiteindelijk is de voertaal het West-Vlaams geworden

In de film spreken de broers West-Vlaams. Toch wel een verrassende keuze, want regisseur Felix is een rasechte Gentenaar en medehoofdrolspeler Stef Aerts is van de Kempen. “Ken jij broers die AN met elkaar spreken? Nee toch. Dus moesten we op zoek gaan naar een dialect dat we geloofwaardig zouden kunnen brengen”, vertelde hoofdrolspeler Tom Vermeir begin dit jaar aan KW. “We hebben eerst zitten zoeken in de streken rond Aalst, Affligem en zo, maar uiteindelijk is het het West-Vlaams geworden. Ik ben natuurlijk een West-Vlaming en Stef, als hij dan toch moest kiezen, bleek het meeste affiniteit te hebben met het West-Vlaams. En zo heb ik een paar maanden geleden voor Stef (begint supertraag te spreken) azo zien brocheure ingeleez’n… Gelukkig is Stef een keigoede acteur en een harde werker. Ik denk dat hij wel eens de eerste niet-West-Vlaming zal zijn die met West-Vlaams zal wegkomen.”

(FV)

>> Bekijk hier de trailer

https://www.youtube.com/watch?v=1qWqj1k86AA