Wervikse WO I-expert vindt dat er veel fouten zitten in tv-serie ‘In Vlaamse Velden’ (Eén)

"Als de makers mijn map met oorlogsaantekeningen hadden geleend, hadden ze al twintig fouten vermeden", meent Roger Verbeke. (Foto dvdb)
Redactie KW

De nieuwe Eén-serie In Vlaamse Velden zou een leuke serie moeten zijn voor specialisten in de Eerste Wereldoorlog. Niet zo voor expert Roger Verbeke uit Wervik.

“Ik kon de fouten niet meer aanzien en ben overgeschakeld op een reportage over de Elfstedentocht”, zucht Roger. “De regisseur (Jan Matthys, red.) had een fles champagne beloofd aan wie een anachronisme in de serie kon vinden. Wel, hij mag me meteen een kist champagne geven. Ik heb helemaal niet kunnen genieten van de aflevering door het grote aantal fouten. Mijn vrouw werd gek omdat ik constant zei dat er dingen niet klopten. Toen ik ging slapen, bleef ik aan de missers uit de serie denken.”

“Wat mij het meest heeft gestoord, is het in scène brengen van het gevecht bij Haelen. Dat de serie spreekt over de slag van Haelen, daar heb ik wel problemen mee. Er is immers een groot verschil tussen een slag en een gevecht. Een gevecht is kleinschalig terwijl een slag veel groter is. In dit geval ging het om een gevecht dat duurde van 8.30 tot 15 uur en dat op verschillende lijnen.”

Niet enkel wordt het gevecht van Haelen verkeerd benoemd in de serie, ook inhoudelijk schort er wat aan.” (MC)

Lees alle fouten die Roger ontdekte in de eerste aflevering van de serie in de Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West van vrijdag 17 januari.