Wervikse modelspoorclub zoekt nieuwe locatie na 30.000 euro investeringen

Enkele leden van modelspoorclub Pacific met van links naar rechts Steven Deruytter, Roland Vandamme, Peter Donck en Patrick Samoy. © LVW
Redactie KW

De modelspoorclub zoekt nieuw onderdak. De leden gebruiken een deel van de gebouwen van de oude wijkschool Mariënburg in het begin van de Laagweg in Wervik. De eigenaar gaat het verkopen. Pacific zoekt een ruimte van minimaal honderd vierkante meter in de regio Wervik-Kortrijk-Roeselare.

Modelspoorclub Pacific heeft een rijke geschiedenis en werd in 1982 opgericht in Roeselare. Na een aantal omzwervingen kwam de club in Wervik terecht. Eerst huisden ze in de verdwenen gebouwen van Het Volksbelang, later in café ‘t Paviljoen aan de overkant van het station. Pacific ging op zoek naar een ruimere locatie en belandde tien jaar geleden in de gewezen wijkschool.

De klaslokalen waren een vestiging van meisjesschool Mariënburg waarvan de hoofdschool zich destijds bevond in de Grauwe Zusterstraat. Eigenaar van de vervallen wijkschool is de vzw Katholieke Werken Dekenij Menen. “Ze gaan het verkopen. Officieel weten we nog niet wanneer we weg moeten maar we denken dat het rond de zomer zal zijn“, aldus voorzitter Arnold Van Waes uit Moorslede.

Ondertussen verscheen op Facebook een oproep voor een nieuwe locatie. “We informeerden al eens bij de stad en in andere gemeenten”, aldus Patrick Samoy.

Vijftien leden

De club telt zo’n vijftien leden. Sommigen wonen in Oost-Vlaanderen. “We komen elke vrijdagavond samen”, zegt penningmeester Patrick Samoy uit Izegem. “We zitten hier fantastisch goed en zijn verschrikkelijk tevreden. Ons jongste lid is 17, de oudste 75 jaar.”

Op de eerste verdieping werden destijds drie klaslokalen verbouwd tot één grote ruimte. Onze voorzitter wijlen Bernard Lambert uit Roeselare was architect en leidde de verbouwingen. Ook de zolder is volledig ingericht. Boven voerden we schilderwerken uit. We investeerden in isolatie, elektriciteitswerken en een nieuwe verwarmingsketel. Er ligt een nieuwe chape en de zolder is voorzien van nieuwe ramen met dubbel glas. We lieten twee nieuwe trappen maken. De eigenaar liet het dak herstellen.”

Onze club stak er toch wel wat geld in“, aldus lid Roland Vandamme uit Roeselare. “In al die jaren benadert dat een som van 30.000 euro”, liet Patrick Samoy uitrekenen. Het lidgeld per jaar bedraagt 50 euro. “We willen er vooral plezier aan beleven”, benadrukt hij.

Veel soortgelijke modelspoorclubs zijn er in de regio niet. “Zwevegem is de dichtste”, aldus Roland. “Er zijn er ook in Oostkamp, Brugge en Oostende. We hebben leden die van heel ver komen, al zijn ze er daarom ook niet elke week. We hebben enkele vaste banen staan en werken daaraan. Daarmee proberen iets ‘naar het voorbeeld van’ te bouwen, bijvoorbeeld uit Zwitserland.”

Opendeur

Rufin Bostyn heeft een schat aan informatie over de wijk Laag-Vlaanderen. Het eerste klaslokaal werd volgens hem gebouwd in 1935. In 1952 kwamen een kleuterklas en tweede klas voor de lagere school erbij. We contacteerden ook de vzw Katholieke Werken Dekenij Menen. “Voor het ogenblik communiceren we niet over deze zaak en hopen dat later wel te doen“, aldus pastoor-deken Eddy Lagae.

(Erik De Block)

Info: modelspoorclub Pacific neemt afscheid met een opendeur op zaterdag 26 en zondag 27 mei, telkens van 14 tot 18 uur. Gratis toegang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier