Wereldkampioen (gehavend) weer aan de slag op redactie

Tom Vandenbussche: onze wereldkampioen. © Ronny Neirinck
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Wielerredacteur Tom Vandenbussche, zaterdag nog wereldkampioen tijdrijden, kwam zondag hard ten val tijdens de wegrit.

Tom Vandenbussche mag zich het komende jaar de snelste journalist ter wereld noemen. De wielerman van Krant van West-Vlaanderen heeft zaterdag het door UCI georganiseerde WK tijdrijden voor journalisten in Oudenaarde gewonnen. De 29-jarige Assebroeknaar, die sinds kort in Roeselare woont, toonde zich op het 23 kilometer lange parcours de snelste van een uitgebreid internationaal gezelschap.

Zondag stond Tom VDB ook aan de start van de wegrit van het wereldkampioenschap. Lange tijd zag het ernaar uit dat hij opnieuw op weg was naar een medaille, misschien zelfs een heuse dubbelslag, maar een valpartij stak stokken in de wielen. De vloek van de wereldkampioen? “In de derde van vijf ronden konden we met een groepje aansluiten bij de twee leiders”, doet Tom Vandenbussche het verhaal. “Je voelde aan alles dat de beslissing aan het vallen was: de favorieten zaten samen, er vielen gaatjes…”

Valpartij

Maar aan de voet van de Kattenberg, die aan de achterkant beklommen moest worden, viel Tom Vandenbussche letterlijk weg uit de kopgroep. “Ik tikte het wiel van de man voor me aan en ging over de kop. Ik lag links, mijn fiets rechts. De Spanjaard die in mijn wiel zat, viel op en over me. Ik kwam er vanaf met schaafwonden, de Spanjaard moest genaaid worden aan zijn kin. Maar toen was mijn WK voorbij, al moet ik eerlijk toegeven dat ik denk dat ik ook niet gewonnen zou hebben. Uiteindelijk hebben ze met zeven gesprint voor de wereldtitel en ik ben geen sprinter. Ik zou geprobeerd hebben om weg te springen, maar blijkbaar haalde een Spanjaard in de kopgroep alles en iedereen terug.”

“Felicitaties van Frederik Van Lierde”

Tom Vandenbussche kwam zondag tijdens de wegrit zwaar ten val.
Tom Vandenbussche kwam zondag tijdens de wegrit zwaar ten val.© ON

Triatlon in Wales

Desondanks kan Tom Vandenbussche terugblikken op een onvergetelijk weekend. “Zaterdag heb ik mijn beste tijdrit ooit gereden“, zegt de wielerman van KW. “Aan de wereldtitel hield ik een bos bloemen, een wereldkampioenentrui, een horloge van Festina en pakketje wieleraccessoires over. Maar vooral de honderden felicitaties blijven me bij, ook van profs als Frederik Van Lierde en Jelle Wallays.”

Tom Vandenbussche, die in zijn vrij tijd fanatiek aan duatlon en triatlon doet, is nog niet verzadigd. “Zondag neem ik deel aan de zwaarste triatlon van Wales. De schaafwonden zijn verre van ideaal, maar als ik de benen van dit weekend terugvind…”

(ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier