Wereldcreatie van Vlaamse componist voor kooroptreden

Ars Vocalis Kortrijk en het Gentse 2e Adem brengen op maandagavond 19 juni 'Estasi' in de Sint-Maartenskerk. © GF
Redactie KW

Op 17 juni brengen de koren Ars Vocalis Kortrijk en de 2de Adem Gent in de Sint-Maartenskerk te Kortrijk de wereldcreatie van ‘Estasi’, een werk voor dubbelkoor en elektronica van de Vlaamse componist Wim Henderickx

De internationaal gerenommeerde Vlaamse componist Wim Henderickx componeerde het werk ‘Estasi’ speciaal voor beide koren. Zijn inspiratiebron was een vers uit de Latijnse dodenmis, de ‘Lux Aeterna’. Het vers werd door Henderickx volledig gedeconstrueerd, waardoor de essentie, de boodschap van Licht en Hoop, zeer duidelijk aanwezig is. “Deze boodschap zit vervat in de meeste culturen en religies. Veel van mijn werk heeft het Oosten als inspiratiebron, dit werk staat in een bredere spirituele context. De gevoelens die ik oproep zitten vervat in vele culturen en religies”, duidt Wim, die sinds 1996 huiscomponist is bij Muziektheater Transparant. De koren worden geleid door twee van zijn oud leerlingen: Kortrijkzaan Diederik Glorieux en Maarten Van Ingelgem.

“Het is het ondergaan van een unieke ervaring van interactie tussen stemmen, klanken en elektronica.” – dirigent Diederik Glorieux

“Het werk ‘Estasi’ is niet zomaar een koorwerk zoals iedereen verwacht. Het is het ondergaan van een unieke ervaring van interactie tussen stemmen, klanken en elektronica in dialoog met en tegen elkaar”, duidt Diederik Glorieux als dirigent van Ars Vocalis. Diederik was muzikaal assistent bij Wim Henderickx voor muziektheater-producties en werken voor ensemble en voor orkest. Hij geeft les aan de Stedelijke Academie Peter Benoit in Harelbeke.

Ave Maria

Behalve ‘Estasi’ wordt ook het Ave Maria van Henderickx uitgevoerd. Hij componeerde dit Marialied voor stem en orgel in opdracht van bas-bariton Wilfried Van den Brande. Verder wordt Extra Largo van Maarten Van Ingelgem uitgevoerd en het Ave, Mater Dolorosa, een werk voor mezzo-sopraan en orgel, van Diederik Glorieux. De sopraan Tineke Van Ingelgem en de bas-bariton Wilfried Van den Brande nemen de solopartijen voor zich, samen met de organist Ben Van Nespen. Wim Henderickx zelf bedient de elektronica.

(PVH)

Voorafgaand aan het concert kan je vanaf 20.30 uur doorlopend luisteren naar ‘ShriYantra’, een elektronisch werk van Wim Henderikcx en Jorrit Tamminga. Het concert zelf start om 21 uur. Kaarten kosten 12 euro in voorverkoop en 15 euro aan de deur. Reservatie kan via www.arsvocaliskortrijk.be en info.arsvocaliskortrijk@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier