Weldra poëziewedstrijd voor jonge dichters in Oostende

Redactie KW

Tijdens de prijsuitreiking van de tweejaarlijkse Poëziewedstrijd Stad Oostende kondigde schepen van Cultuur Bart Plasschaert aan dat er in de toekomst een gelijkaardige wedstrijd voor dichters tussen de achttien en dertig jaar zal worden uitgeschreven.

“We stellen vast dat sinds een paar edities minder jongeren deelnemen”, zegt Bart Plasschaert. “Wellicht is een van de redenen dat ze ontmoedigd raken door het feit dat de mensen die in de prijzen vallen steevast ouder dan dertig jaar zijn. Om jongere dichters aan te moedigen gaan we nu voor hen, alternerend met de bestaande wedstrijd, een apart concours organiseren. Volgend jaar is de wedstrijd dus voorbehouden aan poëten van achttien tot dertig jaar en in 2020 staat die dan weer voor iedereen open.”

“Waarom we niets op het getouw zetten voor de nog jongere jeugd? Dat wordt al gedaan door een paar andere organisaties en dat achten we voldoende”, aldus de schepen.

Misschien kan er ook eens over de samenstelling van de jury nagedacht worden? De gemiddelde leeftijd van de juryleden ligt boven de 55 jaar en de gedichten ook door enkele jongere mensen laten beoordelen, zou ongetwijfeld een invloed hebben. Het herbekijken waard.

Internationaal

Voor de tiende editie van de Poëziewedstrijd stuurden 613 deelnemers in totaal 1.052 gedichten in, verdeeld over België (455, waaronder 121 uit West-Vlaanderen), Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Suriname en de Filipijnen.

Bart Plasschaert: “De interesse uit het buitenland charmeert ons, maar in eerste instantie willen wij toch talent van eigen bodem ontdekken. Hopelijk sturen ook meer en meer Oostendenaars een gedicht in. De prijzenpot is overigens niet te versmaden.”

Zo mocht winnares Bianca Boer (41) terug naar Nederland met 3.000 euro. Ze klopte de Vlamingen Paul Vincent en Astrid Arns, die respectievelijk met 1.500 en 750 euro beloond werden.

Het winnende gedicht zal straks in het stedelijke informatieblad De Grote Klok afgedrukt worden en Bianca Boer krijgt een forum op Liefde tussen de Lijnen, het culturele evenement dat op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 februari plaatsvindt.

(Rio)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier