“We zijn net opgestart en het is al drummen geblazen”

Redactie KW

Met zicht op de hoogste toppen van België, bouwden Stijn Verdonckt uit Kortrijk en Tine Blondeel uit Marke hun eigen ‘hemel’: een liefdesnestje voor hen en de twee kinderen, en verder een hotel en een opname- en muziekstudio ‘state of the art’, waar zelfs de grootste muzikanten ter wereld hun ding kunnen komen doen. Totale investering 2,5 miljoen euro. “De Waalse overheden steunden ons behoorlijk.”

Van in hun jeugd al waren Tine Blondeel en Stijn Verdonckt erg geëngageerde mensen. Tine volgde muziekschool en was nauw betrokken bij de jeugdbeweging (Scouts). Stijn liep vanaf zijn zevende muziekschool aan het Kortrijkse conservatorium en dat bracht hem een eeuwigdurende passie voor muziek bij. “Ik studeerde bio-ingenieur in Gent en in mijn vrije tijd was ik actief als gitarist in een amateurbandje en componeerde ik ook zelf wat muziek.”

La Chapelle

(Foto KC)
(Foto KC)

Muziek zou hem nooit meer loslaten en wat begon als amateur werd een professionele bezigheid. In een uithoek van België dan nog wel, met name in Malmédy. “Op een dag kreeg ik te horen dat de hoog aangeschreven professionele muziekstudio ‘La Chapelle’ – waar tal van grote artiesten al jarenlang hun cd’s kwamen opnemen – op zoek was naar een studiotechnicus. Ik had in Brussel een opleiding in die zin gevolgd en voelde me geroepen. Twee jaar lang ging ik in Malmedy wonen en werken. Maar in 2008 viel het doek over ‘La Chapelle’, een zaak van mismanagement. Toen ik de kans kreeg van de curator om de activiteiten verder te zetten, heb ik dat tijdelijk ook gedaan, en liepen de zaken opnieuw goed. Maar de eigendom als dusdanig verwerven kon niet. Dat heeft me op het idee gebracht om zelf van nul te beginnen en in de kleine wereld van muziekstudio’s de Rolls Royce van de sector te bouwen.”

Neusje van de zalm

Het voorbije weekend kwam de burgemeester en ‘le tout Malmédy’ zich vergapen aan muziekstudio Daft. Gelegen midden de bossen en op een hoogte van 500 meter.

“We kregen de belofte van de Waalse regering dat tien procent van onze investering wordt terugbetaald”

“Muzikanten kunnen hier intrekken om in alle rust en onder onze begeleiding hun cd op te nemen en meteen ook te genieten van de hele omgeving”, aldus Stijn Verdonckt. “Inhouse kunnen ze verstrooiing vinden bij een zwembad, een wellness, een gezellige bar of een home cinema met groot scherm. Buiten wachten de prachtige bossen en wandelpaden. Ik weet uit het verleden bij ‘La Chapelle’ dat professionele muzikanten daarop kicken. Jef Neve, Hooverphonic, Het Zesde Metaal, Filip Kowlier, ze kennen en waarderen Malmedy. Daarom heb ik samen met Tine deze grote stap durven zetten.”

“We zijn via allerlei netwerken bijzonder goed thuis in de muziekwereld”, gaat Stijn verder. “De mond-tot-mondreclame doet dan de rest, zowel in eigen land als in het buitenland. We zijn nog maar goed en wel opgestart en het is nu al drummen geblazen om de uitzonderlijk grote studio van 200 vierkante meter te boeken. Hier kunnen niet alleen opnames worden geregistreerd, we hebben ook alle mogelijke instrumenten of audio-apparatuur ter beschikking. De muzikanten uit binnen- en buitenland tonen zich verrukt.” Of Bob Dylan en zijn band hier ooit een cd zullen komen opnemen? Stijn Verdonckt: “Dat zou pas mooi zijn. Met de hand op het hart durf ik zeggen: technisch gezien kunnen we hem alvast alles bieden.”

Stijn Verdonckt en Tine Blondeel tekenen als initiatiefnemers logischerwijs voor de meerderheid (60 procent) in de controlerende werkvennootschap Another Sound. “Om het kapitaal bijeen te krijgen, moesten we echter een beroep doen op derde financiers“, aldus Stijn. “BNP Paribas Fortis steunde ons businessplan. De hoog aangeschreven Waalse intercommunale Meusinvest en de Waalse privé-investeerder Jean-Marc Bricteux (gewezen kaderlid van KPMG, red.) zorgden voor de broodnodige middelen. Waarom ik ze kon overtuigen? Een stevig plan uiteraard maar vooral het feit dat ik bewezen had bij ‘La Chapelle’ dat dit ongoing business is. Weliswaar zonder de grote rendementen die gelden in de IT-sector maar toch een business met een stabiele groei.”

Open hotelformule

Het Kortrijkse duo droomde ook van meer dan enkel een muziekstudio. Dus werd er aanpalend ook een in hout opgetrokken hotel aangebouwd, met ruimte voor 40 mensen. “We zweren bij een soort van open formule”, legt Stijn Verdonckt uit. “Wie dat wil kan een beroep doen op een hotelservice. Maar je kan het pand ook afhuren en zelf voor alles instaan. In de praktijk is onze klantenkring samengesteld uit groepen enerzijds en bedrijven anderzijds. Iedereen is hier welkom. Bedrijven kunnen hier bijvoorbeeld komen voor events, teambuildingsessies of seminaries. Tine is als bedrijfspsychologe en bedrijfscoach goed thuis in die wereld. Dat zorgt dus automatisch al voor de nodige linken en publiciteit. U hoort ons niet klagen over de bezetting. Tot eind dit jaar is alles zo goed als volgeboekt. Enkel tijdens de week zijn er hier en daar nog mogelijkheden.”

“Of Bob Dylan hier ooit een cd komt opnemen? Technisch gezien kunnen we hem alvast alles bieden”

Steun Marshallplan

Om hun ultieme droom in hartje Ardennen waar te maken, had het Kortrijkse koppel, na de aankoop van de gronden op de groene flanken rond Malmédy, iets meer dan een jaar nodig. Op het één hectare grote terrein kwamen drie gebouwen mooi in het groen naast elkaar te staan: de muziekstudio, het hotel en de private woonst waar het koppel woont met zijn twee peuters Lou (5) en Trixie (2).

Stijn Verdonckt: “Voor de bouw deden we een beroep op de lokale expertise van POM Architecture, een architectenbureau uit de buurt, en het Waalse bouwbedrijf Wust (uit de groep Besix, red.) als uitvoerder van de werken. Een best aangename ervaring en niet wat er soms wordt gezegd en gedacht over de Walen. De lokale instanties, zoals het stadsbestuur of de intercommunale, kwamen weliswaar niet met subsidies over de brug, maar steunden onze plannen waar ze konden. De Waalse regering zegde ons wel principiële steun toe in het kader van het Marshallplan waarmee de Waalse economie vooruit moet worden geholpen. We kregen de belofte dat tien procent van onze investering zal terugbetaald worden. Op onze bankrekening zagen we dat geld nog niet verschijnen. Naar verluidt zou dat ook nog jaren kunnen duren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier