Watou huldigt zijn artistieke centrumpunt in

Redactie KW

Zondagvoormiddag huldigde het Bewonersplatform van Watou in aanwezigheid van schepen Loes Vandromme en burgemeester Christof Dejaegher hun artistieke centrumpunt feestelijk in. Na de officiële opening volgde een gratis receptie voor alle bewoners van Watou in de parochiezaal.

De inhuldiging van het centrumpunt past in een rij van negen. Tussen januari en maart huldigen alle negen bewonersplatforms van de Poperingse dorpen hun centrumpunt in. Het ontwerp van elk artistiek centrumpunt start telkens bij een uniform vertrekpunt: een verticale mast als hoppepaal verbonden aan een horizontale ring als ‘omkadering van lucht en wolken’. Onder deze cirkel wordt telkens een zitelement geplaatst zodat de centrumpunten kunnen uitgroeien tot ontmoetingsplaatsen in de dorpen.

‘Watou, dorp van hoge gisting’

Ondanks deze uniforme, herkenbare kenmerken is elk centrumpunt ook uniek omdat één of meerdere kenmerken van het dorp vertaald worden in het kunstwerk. Bovendien worden de slogans van de dorpen verwerkt in de centrumpunten. De baseline van Watou is: ‘Watou, dorp van hoge gisting’. Deze slagzin verwijst letterlijk naar de twee brouwerijen met bieren van hoge gisting uit het dorp en figuurlijk naar het bloeiende verenigingsleven in Watou en naar de kwaliteit van de twee bekendste exportproducten, het Kunstenfestival Watou en het Gregoriaans festival van Watou.

Geheel doet denken aan een boom

In het artistieke centrumpunt van Watou vergroeien de uniforme elementen (de verticale mast en de horizontale ring) organisch in elkaar, zodat het geheel spontaan doet denken aan een boom. Op die manier werd het kunstwerk perfect geïntegreerd in het Brennepark. De ‘boom’ draagt bovendien poëtische vruchten: korte zinsneden die verwijzen naar Watou. De keuze voor de woordspeling ‘dorp van hoge goesting’ is misschien het meest typerend voor Watou doordat het een ludieke, poëtische, en relativerende knipoog naar de slogan van het dorp is.

De centrumpunten werden gefinancierd door de stad Poperinge, de Provincie West-Vlaanderen, de Vlaamse Overheid, de Europese Unie en Leader. Ze kwamen tot stand door een intensieve samenwerking tussen de bewonersplatforms, architectenbureau Jan Maenhout, stad Poperinge en het leadersecretariaat.

(MD – Foto MD)