Water en vuur geven startschot voor de Grote Verleieding

Redactie KW

Duizenden mensen woonden het openingsspektakel van de Grote Verleieding bij. Langs het water van de Leie zagen ze een spektakel vol muziek, dans, verlichting en veel vuur.

Achttien jaar na de start van de Leiewerken zijn die zo goed als voltooid in Kortrijk. Dat wordt dit jaar gevierd met tal van evenementen langs en op het water van de Leie. De start viel samen met de Sinksenfeesten, altijd goed voor veel volk in Kortrijk.

Zaterdag vond de officiële opening van de Grote Verleieding plaats, aan de oevers van de Leie. Vanop Buda Beach zagen duizenden toeschouwers hoe de Leie in vuur en vlam stond. Het begon met een orkest van scheephoorns. Wie toen nog niet wist dat er iets te doen was langs de Leie, moest wel doof zijn. Daarna volgde het gezang van een zangeres die op het dak van het priesterkwartier stond. Dat gebouw gaat straks tegen de vlakte en maakt plaats voor de K-tower, waar luxueuze appartementen komen.

Een schip voerde nog meer zangers en dansers aan. Die aankomst ging met heel wat vuurwerk gepaard. De collegetoren, de toren bovenop het Sint-Amandscollege, diende als projectiescherm voor een mooie beeldmontage. Tegelijk werd het verhaal van een ‘metamorfose’ verteld. Hoe de Leie eerst voor welvaart zorgde, later een stinkende meander zonder leven werd om uiteindelijk door menselijke interventie weer in haar volle glorie te worden hersteld. De collegetoren vertelde intussen haar eigen verhaal over duizenden leerlingen die er school liepen, maar binnenkort zelf tegen de vlakte gaat en afscheid neemt van een tijdperk.

Vuur en vuurwerk mocht niet ontbreken. Er werd zelfs een groot uitgevallen papieren bootje op de Leie neergelaten en in brand gestoken. Coördinator Joost Fonteyne en de vele vrijwilligers mogen trots zijn op een geslaagde opening. Sommige onderdelen werden niet door iedereen gesmaakt, maar het geheel kon op veel lof rekenen. En het bracht veel Kortrijkzanen samen op de oevers van de Leie.

Dit weekend valt er nog heel wat te beleven tijdens de Sinksenfeesten in Kortrijk en nog tot 27 september vinden er heel wat uiteenlopende activiteiten voor de Grote Verleieding plaats.

(MVM)

www.degroteverleieding.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier