Warme, populaire Cubanen sluiten topavond Wereldfestival af

Het 25ste Wereldfestival in Izegem werd opnieuw een succes. © WC/Lucien Vandenbroucke
Redactie KW

Dinsdag was er de slotvoorstelling van het Wereldfestival in de omgeving van Cultuurhuis De Leest in Izegem. De topavond van het 25ste festival werd afgesloten door het Cubaanse ballet Camagua dat al voor de vierde keer in Izegem was.

Het Wereldfestival van Die Boose is na al die jaren uitgegroeid tot een absolute topper in ons land. Lange tijd was het festival in Schoten, dat volgende week plaatsgrijpt, de absolute nummer één, maar Izegem moet volgens velen zeker niet meer onderdoen. Het Wereldfestival kan trouwens nog rekenen op subsidies van de Vlaamse Gemeenschap, Schoten niet meer.

Dinsdagavond liep de tent bomvol, toch goed voor een 1000-tal zitjes. De grote toeloop noopte de organisatoren de voorstelling een 20-tal minuten later te starten. Vóór de pauze traden de Turken, de Canadezen en de Argentijnen op. ‘Les Bons Diables’ uit de provincie Quebec zijn naar ons gevoel dé revelatie van het festival. Het was ook de eerste keer dat er Canadezen in Izegem waren. Het publiek was weg van hun tapdansen. Ook warmbloedige Zuid-Amerikanen doen het altijd al goed in Izegem, zoals bijvoorbeeld de Argentijnen uit Cordoba die in hun optreden de liefde voor hun land laten zien.

Cubaanse apotheose

Na de pauze was het de beurt aan de Bulgaren, Boerjatië en Cuba. Bijna niemand had ooit gehoord van Boerjatië, een republiek uit de Russische federatie dichtbij Mongolië. De groep Alatan Boulag verraste door haar sierlijkheid en de dans waarin een bloem werd uitgebeeld met middenin een mooi Boerjaats meisje, lokte veel applaus uit. Maar toen de Cubanen opkwamen, ontplofte de tent. Zo populair zijn ze in Izegem. Zoveel energie, zoveel passie, zoveel energie… Jammer dat ze maar één dag op het festival waren, klonk het.

Warme, populaire Cubanen sluiten topavond Wereldfestival af
© WC

De Izegemse Dansacademie deed er dan nog een schepje bovenop en benadrukte in haar dans de vriendschap tussen de verschillende nationaliteiten. Izegem was een week lang toch een beetje het centrum van de wereld, een stad waar integratie geen ijdel woord is. Het is nu twee jaar wachten op het 26ste Wereldfestival.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier