Warme afscheidshulde bij pensioen van KW-directeur Eddy Brouckaert

Chef nieuws Jan Gheysen, CEO Roularta Media Group Rik De Nolf, Eddy Brouckaert en zijn echtgenote Martine Degryse en mevrouw Lieve De Nolf-Claeys. © Ronny Neirinck
Jos Remaut

Zo’n 400 genodigden kwamen naar sport- evenementenhal Schiervelde om Eddy Brouckaert uit te wuiven, die met pensioen gaat bij Roularta na een loopbaan van 40 jaar. Waarvan 33 jaar als directeur van Krant van West-Vlaanderen. Het werd een warme hulde voor de man die De Weekbode uitbouwde tot een volwaardige provinciale krant. Met een grote drive en veel liefde, als ging het om zijn eigen kind.

In zijn verwelkoming prees CEO Rik De Nolf van Roularta Media Group Eddy Bouckaert om zijn commerciële feeling en inzichten, maar evenzeer om zijn inspirerende manier van leiding geven aan zijn hele groep. “U stond dicht bij uw mensen en hield altijd grote voeling met hen. Maar evenzeer koesterde u volop het verenigingsleven. We zijn u enorm dankbaar voor alles wat u voor Krant van West-Vlaanderen en Roularta hebt gedaan”.

“De krant was een match”

Chef nieuws Jan Gheysen van de KW-redactie vertelde op het spreekgestoelte hoe onwennig hij zich voelde om een directeur van Krant van West-Vlaanderen te moeten uitwuiven. “Het gebeurt voor het eerst, wij weten eigenlijk niet goed hoe dat moet, het is voor ons iets… nieuws.”

Maar omdat een redactie nu eenmaal houdt van nieuws, onthulde Jan meteen ook een primeur : Eddy Brouckaert was geen 40 jaar aan de slag bij Roularta, maar 44 jaar. Vier jaar vóór hij in dienst kwam, had hij zich als jonge voetballer immers al een weg gebaand naar de redactie in de Meiboomlaan, om zijn ongenoegen te uiten over het feit dat er in De Weekbode nooit iets verscheen over SV De Ruiter. Waarop hij prompt werd aangenomen als correspondent….”

Verder schetste Jan Gheysen hoe de sporttermen nooit ver weg zijn geweest in de manier waarop Eddy zijn mensen aanstuurde. “Onze krant was onze match, onze wedstrijd. Elke week opnieuw. En onze coach was ook onze analist. Scherp en hard, maar nooit harteloos.”

Hij prees Eddy ook om zijn scherpe neus voor nieuws en menselijke verhalen, en hij is er dan ook van overtuigd dat Eddy met die talenten, nu hij weer wat meer vrije tijd zal hebben, moeiteloos aan de slag zal kunnen als…. correspondent van De Weekbode in zijn geliefde Roeselare. “Wij zullen u graag lezen !”

“De Kracht van het Woord”

In zijn uitgebreide afscheidswoord had Eddy Brouckaert het over de enorme kansen die hij gekregen heeft door toevallig op het juiste moment de juiste mensen te ontmoeten op de juiste plaats. “Ik besef maar al te goed welke bofkont ik ben geweest door zo’n machtige job, me op het lijf geschreven, te vinden vlak in mijn buurt. Maar ik heb al die kansen ook met beide handen gegrepen. Als kind uit een warm arbeidersgezin, had ik helemaal geen moeite met het bekende Roulartamotto ‘doen en voortdoen’.”

“En dan ben je plots aan je laatste werkweek en moet je de roldeurkasten gaan leeghalen. Jarenlang werden ze volgestouwd met zorgvuldig bewaarde dossiers. Binnen de kortste keren zit je op een rollercoaster van herinneringen….. Wanneer ik die allemaal samen leg, dan sta ik verstomd van wat we met onze krant allemaal teweeg hebben gebracht. KW is voor mij dan ook synoniem van Kracht van het Woord.”

De uitgebreide bedankingsronde aan het eind van zijn toespraak sloot Eddy af met een toch wel emotionele bedanking aan het adres van zijn echtgenote Martine. “Jij was mijn ware soulmate, jij hebt mij alle kansen gegund om het in mijn job waar te maken. Je bent part-time gaan werken en zorgde ervoor dat ik gezond bleef leven en eten. Wat met een keukenprinses als jij geen enkel probleem was.”

Kleinkinderen baas !

Een bijzonder leuk filmpje sloot het officiële gedeelte van de avond af : Eddy’s zes kleinkinderen Sebbe, Babet, Jits, Mila, Akke en Lot spelen er de hoofdrol in, en de flitsende regie is van Eddy’s zoon Stijn. Ze namen het publiek mee naar de diverse locaties, zowel privé als op het werk, die een rol speelden in het leven van Eddy, en ze namen daar ook heel eventjes zijn plaats in.

Uiteindelijk kwamen de kleine bengels ook nog de zaal in en overhandigden ze hun opa de ‘verse’ Weekbode editie Roeselare, waar zijn levensverhaal staat in beschreven. Een familiefoto onder de spotlights sloot de feestzitting af.

Waarna, uiteraard !, het glas werd geheven en er kon worden genetwerkt. Zoals op de zovele honderden recepties die Eddy in zijn loopbaan heeft afgewerkt om er ‘commerce te doen’ en bruikbare ideeën op te rakelen…

Lees het levensverhaal van Eddy Brouckaert in Krant van West-Vlaanderen, De weekbode editie Roeselare.

Lees het interview met Eddy Brouckaert en zijn opvolger Stefaan Vermeersch in Krant van West-Vlaanderen.

Links afscheidnemend directeur Eddy Brouckaert met zijn echtgenote Martine Degryse, rechts zijn opvolger Stefaan Versmeersch met echtgenote Veerle De Pauw.
Links afscheidnemend directeur Eddy Brouckaert met zijn echtgenote Martine Degryse, rechts zijn opvolger Stefaan Versmeersch met echtgenote Veerle De Pauw.© Ronny Neirinck

Eddy Brouckaert met echtgenote Martine, dochter Nele en schoonzoon Dominique. (Foto RN)
Eddy Brouckaert met echtgenote Martine, dochter Nele en schoonzoon Dominique. (Foto RN)© Ronny Neirinck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier