Ward uit Gits blinkt uit met zijn trompet

(Foto EV) © (Foto EV)
Redactie KW

Afgelopen weekend behaalde Ward Lokere (12) uit Gits met 86,5% grote onderscheiding in zijn afdeling op de provinciale solistenwedstrijd voor koperblazers in Izegem. Hiermee stoot deze jonge trompettist door naar de finale in Antwerpen op 22 april. De twee beste muzikanten per provincie zullen daar strijden om de eer.

“Het was de eerste keer dat ik aan deze wedstrijd deelnam. Mijn mama en nichten deden eerder al mee en ik besloot om het er ook eens op te wagen”, vertelt Ward. “De wedstrijd had plaats in Izegem. Op een podium moest ik met pianobegeleiding een stuk spelen voor de jury en het publiek in de zaal. De weken voordien oefende ik alles goed in met mijn trompetleraar, maar toch komt er bij zo’n wedstrijd wel wat stress kijken.”

“Door de zenuwen speelde ik zelfs een paar foutjes, die ik tijdens de repetities niet maakte. Toch gaven de twee juryleden me een goede beoordeling en mag ik door naar de finale in het Conservatorium in Antwerpen. We zien wel hoe dat zal aflopen, het plan is om er gewoon voor te gaan en te spelen. Sowieso wordt het een toffe podiumervaring.”

Een muzikale familie

Het muzikaal talent heeft Ward in elk geval van geen vreemde. Mama Hermien Demunster speelt zelf dwarsfluit, net als haar zus Evelien. Zus Floor Lokere en nichten Nore en Marte Dekoninck spelen saxofoon.

Zo is hun huis in de Noordabeelstraat vaak gevuld met muziek, enkel vader Jan had nooit muzikale ambities. “Zo’n muzikale familie is wel leuk. Het helpt om door te bijten de eerste jaren dat je je instrument leert bespelen. Mocht niemand me toen aangemoedigd hebben om verder te doen, had ik het misschien wel opgegeven. Mijn familieleden zijn ook naar Izegem gekomen om voor mij te supporteren.”

“Door de zenuwen maakte ik zelfs een paar foutjes”

Drie keer per week trekt Ward naar Kortemark voor de lessen trompet, samenspel en AMC. Geert Deforche is er de lesgever die hem onder andere aanmoedigde zich in te schrijven voor deze wedstrijd en hem begeleidde tijdens de voorbereiding ervan. Daarnaast is Ward lid van het Jeugdmuziek van de Verenigde Vrienden in Hooglede, dat musiceert onder leiding van dirigent Tom Hondeghem.

Samen met zijn studies in het Klein Seminarie en zijn andere grote hobby voetbal, zorgt dat voor een goed gevulde agenda.

Daarin wordt hij door zijn ouders alleen maar aangemoedigd: “We zijn blij dat hij zoveel bezigheden en interesses heeft”, klinkt het daar.

Music4kids

Meteen grijpen de muzikanten in het gezin ook de kans om wat reclame te maken voor hun evenement Music4kids.

“Op zondag 8 april kunnen alle kinderen die interesse hebben, van 14 tot 16u. in de Gulden Zonne terecht voor wat muziekinitiatie. Eerst geeft het jeugdmuziek er een optreden en daarna mogen de kinderen zelf een aantal instrumenten uitproberen en leren kennen.”

“Zo kunnen ze ontdekken welk instrument iets voor hen zou kunnen zijn. De toegang is gratis en ook inschrijven is niet vereist”, klinkt het tot slot. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier