Waadvogels gespot op zeedijk in Oostende

Van links naar rechts Directeur Cultuur Martine Meire, Cultuurschepen Bart Plasschaert, fotograaf Frans Vandewalle en vormgever Bart Simoens. © ML
Redactie KW

In de Nieuwe Gaanderijen op de zeedijk in Oostende loopt tot 25 maart de fototentoonstelling ‘Waadvogels in Oostende’ van fotograaf Frans Vandewalle.

Dankzij zijn klasgenoot in het middelbaar, Paul Houwen – de latere conservator van de Blankaart en de IJzermonding , kreeg de fotograaf interesse voor de aviflauna. Frans Vandewalle (80) trok de voorbije jaren naar de Uitkerkse polders en fotografeerde daar al de waadvogels die ook in Oostende kunnen gespot worden, zowel langs de kustlijn of het Groen Lint, de toeristische groene grensroute van de stad.

Op een begeleidende kaart kan de bezoeker lezen waar de vogels waar te nemen zijn. Synchroon bij iedere foto hoort ook een infotekst over het afgebeelde dier. “Een niet onaanzienlijke deel van de gepresenteerde vogels wordt in hun bestaan bedreigd door intensievere landbouw en veeteelt en door ontwatering van de leefgebieden. Zo gaat het aantal grutto’s zwaar achteruit”, aldus een kritische noot van de exposant.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier