“Vroeger leuker om radio te maken dan nu”

Hannes Hosten

Radio Beach heeft zijn vergunning binnen om verder uit te zenden in Nieuwpoort en krijgt er zelfs een tweede frequentie bij voor De Panne. Sinds anderhalf jaar heeft de zender geen eigen studio meer, maar wordt alles met de computer geprogrammeerd. Muziek, maar ook heel wat nieuwsprogramma’s. “Vroeger was het veel leuker om radio te maken dan nu”, zucht voorzitter Luc Beauprez.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Nieuw Radiolandschap.

Radio Beach is dus bij de gelukkigen. De zender mag verder uitzenden op 106.1 FM vanuit Nieuwpoort en krijgt in De Panne zelfs nog de 107.6 FM erbij. Maar tot veel hoerageroep leidt dat niet. “Het is maar een triestige frequentie, aan de ene kant heb je de zee en aan de andere kant Frankrijk”, zegt Luc. “We waren verplicht om de frequentie in De Panne erbij te nemen, maar voor ons hoefde dat eigenlijk niet. En aan de andere kant zijn er ook zenders die hun frequentie kwijt zijn en moeten stoppen. Dat is erg voor hen.”

“We zoeken uit of het financieel haalbaar is om daar uit te zenden, maar zo makkelijk is dat niet. Er zal SABAM en billijke vergoeding bij komen en ook de zendmast zal veel geld kosten. En dat terwijl we nu niets van reclame binnenhalen uit De Panne. Ook de stad Nieuwpoort maakt veel reclame via Radio Beach, maar De Panne niet. We gaan nu wel praten met het gemeentebestuur van De Panne. Maar we vrezen dat die extra frequentie geen meerwaarde is voor ons. Misschien kiezen we nog om er geen zender te plaatsen.”

Sinds 1981

“Radio Beach bestaat al sinds 1981 en ik ben er al van het begin bij. Er is in die jaren veel veranderd. Vroeger hadden we onze eigen studio in de Astridlaan. Er was een tijd dat we 80 medewerkers hadden…”, mijmert Luc. “Maar toen vochten ze om te mogen presenteren en nu moet iedereen betaald worden. Da’s het verschil. Maar we zijn wel altijd een pionier geweest in informatica. Tot anderhalf jaar geleden hadden we onze studio, maar ook toen gebeurde het meeste al met de computer. En nu werken we volledig computergestuurd.”

“Er komt een dag dat het financieel niet meer haalbaar zal zijn”

“Alle muziek wordt door de computer geprogrammeerd, maar wij bepalen wel het format per uur. Wij leggen dus vast welke muziekgenres we wanneer willen horen en de computer zoekt nummers die daarin passen. Tussen de muziekjes wordt niet meer gepraat, de mensen willen muziek horen. Daarnaast brengen we veel nieuws. De medewerkers beschikken over een micro en een computer en sturen zo hun bijdragen in. Ik programmeer het allemaal thuis met de computer, onze zender en apparatuur staat in vakantiecentrum Floreal.”

“We verzorgen elke dag regionaal nieuws. Ik ga naar een persconferentie, neem daar iets op en programmeer dat dan in het nieuws. We hebben nog een reporter en een stem die het regionaal nieuws inspreekt. Het nationaal en internationaal nieuws wordt aangeleverd door Belga. Onze computer logt automatisch op de juiste uren in op Belga en zo krijg je hun nieuwsbericht te horen bij ons. We hebben ook een weerbericht en een programma rond gastronomie en toerisme, waarvoor Georges Keters de teksten levert, maar die wij dan inspreken en voorzien van de gepaste muziek. Alles samen werken elf mensen mee aan Radio Beach.”

Hoofd boven water

“Wij proberen financieel het hoofd boven water te houden. We hebben een moeilijke periode achter de rug, maar nu gaat het weer beter. We hebben sinds kort een verantwoordelijke voor het werven van reclame. Maar de winter blijft kalm. Aan de kust voel je nog altijd het verschil met het hoogseizoen. De kosten zijn groot: medewerkers, de boekhouder, SABAM en billijke vergoeding, de aanvraag van de zendvergunning… en we zullen nu elk jaar 500 euro moeten betalen om te mogen uitzenden.”

“We gaan door zolang het financieel haalbaar is, maar hoe lang zal dat nog duren? Vanaf 2022 zullen de grote radiozenders volledig digitaal uitzenden via DAB. Lokale radio’s zouden op FM kunnen blijven, maar dat geloof ik niet. En zullen er nog mensen naar FM luisteren eens ze allemaal een radio voor DAB hebben gekocht? Maar als wij moeten overschakelen op DAB, dan is het niet meer te betalen. Er komt een dag dat het niet meer haalbaar zal zijn. En dan zullen we zeggen: het is genoeg geweest.”