Vrijdag conferentie met lichtshow op het Burgplein in Brugge

Redactie KW

Van 26 tot 28 juni organiseert UNESCO, met steun van de Vlaamse overheid, een conferentie over onderwaterwerelderfgoed in Brugge.

Oorlogsbeelden focussen vaak op veldslagen en loopgraven, maar ook op en onder het water werden veel middelen en levens ingezet. Zo werd in de Groote oorlog voor het eerst gebruik gemaakt van duikboten.

Een 1.100-tal gezonken vaartuigen van diverse grootte rusten op de zeebodem, niet altijd in omstandigheden die hun waarde als getuige van dit stuk oorlogsgeschiedenis veilig stellen. Bijna 35.000 levens gingen verloren op en onder het water.

Renaat Landuyt, burgemeester van Brugge: “UNESCO vraagt terecht de aandacht van wetenschappers en beleidsmakers voor het boeiende, maar fragiele onderwatererfgoed. Brugge is vereerd met het feit dat dat erfgoed hier in kaart gebracht wordt en op internationale schaal een voorwerp van discussie zal zijn. Westdiep, basis van Duitse onderzeeërs, speelde een belangrijke rol in de Eerste Wereldoorlog en in de aanval op de haven van Zeebrugge door de Britten. Aan het congres wordt een artistiek evenement gekoppeld dat voor iedereen gratis toegankelijk zal zijn.”

Projectie op historische gebouwen

De burgemeester verwijst daarmee naar een indrukwekkende lichtshow van de hand van de bekende Franse kunstenaar Clement Briend. Die zal plaatsvinden op de Burg op vrijdag 27 juni, om 21.45 uur. De artiest beoogt een unieke ervaring door via projectie op de historische gebouwen op de Burg, onderwatererfgoed te projecteren.

Schepen Annick Lambrecht, van Vergunningen en van Evenementen, hoopt dat zoveel mogelijk Bruggelingen van dit unieke spektakel komen genieten: “De installatie zelf heeft heel wat voeten in de aarde, want er worden onder andere drie grote bassins met water opgesteld. De toeschouwer krijgt in het geheel een actieve rol toebedeeld, want het is de bedoeling dat het publiek golven in het water helpt brengen waardoor het werelderfgoed zo realistisch en tastbaar mogelijk voorgesteld wordt. Het is dit soort evenementen – ervaringen die Bruggelingen samenbrengen rond thema’s die aan onze stad gelinkt zijn – die de stad gezellig en zijn inwoners fier maken.'”

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier