Vrienden van de Brugse Musea willen via crowd funding restauratie barokschilderij bekostigen

Stefan Vankerkhoven

Vanavond organiseren de stedelijke musea van Brugge voor het eerst een nocturne. Dat gebeurt voortaan maandelijks elke donderdag van de maand, telkens van 17 tot 21 uur. Het museum voor volkskunde komt als eerste aan de beurt. Vandaag start ook de crowd funding actie van de Vrienden van de Musea. Die willen op die manier een 7de eeuws schilderij van Jacob van Oost restaureren.

De Vrienden van de Musea vieren dit jaar hun 60ste verjaardag. Dit feest gaat gepaard met een fraaie publicatie in het Musea Brugge Magazine, waarin de voornaamste verwervingen te lezen zijn.

“Onze vereniging probeert via schenkingen en aankopen kunstwerken voor de stedelijke musea te verwerven”, legt voorzitter Bertil van Outryve d’Ydewalle uit. Via de lidgelden van 1800 leden (!) en de sponsoring van 15 bedrijven slaagden de Vrienden van de Musea erin een heus spaarpotje te verzamelen.

Onlangs schonk een particulier, die anoniem wenst te blijven, hen het portret van François de Aranda, een Spaanse edelman die in de 17de eeuw burgemeester van Brugge werd en lid van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed was. Het schilderij is toegeschreven aan de Brugse barokschilder Jacob van Oost. Het kunstwerk wordt tot midden januari tentoongesteld in het Arentshuis en maakt deel van de expo ‘Schatten van Vrienden’ n.a.v. het 60jarig bestaan van deze vereniging”

“Het schilderij is evenwel aan restauratie toe. De Koning Boudewijnstichting gaf ons de toestemming om die kosten via crowd funding te verzamelen. De campagne start vandaag. Giften vanaf 40 euro zijn al fiscaal aftrekbaar”, aldus Bertil Van Outryve.

Info: www.vsmb.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier